Benedek
-5 °C
5 °C

Virágzik a fegyverkereskedelem Irakban

2003.05.12. 15:23
Nemtől, kortól és iskolai végzettségtől függetlenül mindenki fegyver után néz Irakban, ahol minden sarkon könnyedén pisztolyhoz, puskához és természetesen Kalasnyikovhoz lehet jutni. A rend fenntartásával megbízott erők, a szövetséges katonák valamint az újraszervezett rendőrség tehetetlen, miközben a közbiztonság teljes hiánya csak növeli a fegyverek utáni keresletet.
Ritka példa
Egy prominens iraki sejk felszólította embereit, hogy szolgáltassák be fegyvereiket és a tulajdonukban lévő robbanóanyagot a szövetséges erőknek Tikritben, Szaddám Huszein elnök szülőhelyén, írja a Washington Post.

Al-Bo Ejisza Mudzahin Ali Karím úgy érzi, ezzel a lépéssel tudja a leginkább segíteni az igazi béke megteremését Irakban, ezért 80 Ak-47-est, három-három akna- és gránátvetőt szolgáltaott be vasárnap. "Élelemre és békére van leginkább szükségünk. Miért kellenének ehhez fegyverek?" - nyilatkozta a sejk.

A népvezér először szombaton saját fegyvertárát szolgáltatta be, majd felszólította embereit, vagy adják neki fegyverieket azonnal, vagy kénytelen lesz erőszakkal elvenni. "Békét kötöttünk az Egyesült Államokkal" - kommentálta döntését. A Tikritben állomásozó amerikai csapatok alezredese példaként állította az irakiak elé a sejk tettét.

Ám az iraki demokrácia megszilárdítását, vagyis szabad választások kiírását még a tikriti sejkhez hasonlóan lojális vezetők sem igen akarják, ők inkább gondolkoznak egy monarchikus berendezkedésben. "Királyt és nem elnököt akarunk" - mondja a sejk fia, Huszein - "Mint Szaud-Arábiában, Jordániában vagy Angliában is. Az összes elnökünk, aki eddig volt, csak lopott."

Felfegyverzi magát a bagdadi középosztály, tudósít a Los Angeles Times. A tanultabb réteg is, az ügyvédek, orvosok Kalasnyikovot, Browningot vásárolnak, hogy megvédjék magukat és családjukat, miközben tisztában vannak azzal, hogy bűncselekményt követnek el. Ők sem hiszik, hogy az újdonsült iraki rendőrség és az amerikai katonák képesek arra, hogy rövid távon helyreállítsák a rendet. "Ha itt az ideje, eldobom a Kalasnyikovot, de addig nem" - mondja Hikmat, egy nyugalmazott könyvelő.

Nemi erőszak és rablás

A főváros utcáin még mindig mindennaposak az autólopások, az utcai fosztogatás. A legnagyobb veszélynek a nők vannak kitéve, a tudósítások szexuális zaklatásról, erőszakról számolnak be. A Washington Post cikkében két fiatal lányról tudósít, akiket másfél napon át kényszerített közösülésre három férfi, akik az utcán tuszkolták be a 18 éves lányokat egy kocsiba, és egy külvárosi házban vették el szüzességüket. Ráadásul az iszlám világban a megerőszakolt nő hátralévő életében csak a szégyenre számíthat, házasságról - ha kiderül, szó sem lehet, mondja a lányokat kezelő orvos.

Szabad piac

Bagdad kapitulálása után a Baath párt székházaiból rengeteg fegyvert loptak el, amelyek azóta az illegális fegyverkereskedelem kínálatát biztosítják, miközben a kereslet stabilan növekszik. A kézifegyverek beszerzési ára kezdetben 20 dollár (körülbelül 4 ezer forint) volt, később a botcsinálta kereskedőket felváltották a profik, és a fegyverek ára 50-100 dolláron stabilizálódott. Ezután gomba módra szaporodtak el a fegyvereket kínáló bazárok, csomagtartóból áruló dílerek, akik már fegyvernem és -típus szerint állítják fel standjaikat. Az amerikai erők közeledtét pedig könnyedén észrevenni, nem okoz gondot a razziák elkerülése, állítja Ali, egy utcai fegyverkereskedő, aki elmondja azt is, vannak olyan fegyverpiacai a városnak, ahol még ő sem merne mutatkozni.

Lőfegyvert vásárolni Szaddám Huszein alatt sem volt túl nehéz, "a fegyver az itteni kultúra része már nagyon régóta." - magyarázza a Vöröskereszt egyik munkatársa. Az utcai bűnözés ugyan ismeretlen volt a diktatúra alatt, fegyverhez elég könnyen, legálisan hozzá lehetett jutni, a vásárlásnak csupán az ember pénztárcája szabhatott határt.

Szükséges rossz

A nagyvárosokban szolid együttműködést tapasztalnak az amerikaiak az iraki lakosság részéről a fegyverkereskedelem visszaszorításában. Noha előfordult már, hogy a ház portáján megjelenő fegyver-ügynököt azonnal feljelentette a tulajdonos, az emberek inkább nem fordulnak a hatósághoz, hiszen fegyverre, a közbiztonság helyreállításáig nekik is szükségük van.