Valér
4 °C
8 °C

Irán döntött, újra belecsap az urándúsításba

2005.05.12. 20:42
Jogtalannak tartja Irán, hogy az atomsorompó szerződésben foglalt polgári atomenergia-program kifejlesztését nem engedik neki, ezért döntött az urándúsítás - állítása szerint békés célú - felújítása mellett. A német, francia és brit diplomácia ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulna, amit az Egyesült Államok már hónapok óta szorgalmaz.

Irán úgy döntött, hogy felújítja uránium-átalakítási tevékenységének jelentős részét, amelyet 2004 novemberében függesztett fel az Európai Unió kérésére, jelentette be csütörtökön Golamreza Agazadeh iráni alelnök, az atomenergia-ügyi szervezet vezetője az iráni állami televízióban.

Az Európai Unió részéről Iránnal tárgyaló Nagy-Britannia, Franciaország és Németország figyelmeztette Teheránt: az urániumdúsítást a tavaly novemberi megállapodás felmondásának tekintik.

Ebben az esetben viszont nem lesz más választásuk, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulni, amit az Egyesült Államok már hónapok óta szorgalmaz.

Irán szerint van joga rá

Agazadeh iráni alelnök szerint az iráni vezetés döntése alapján az egész iráni nukleáris programnak "kis részét" újítják fel, de ezen belül újra beindul az uránium-átalakítási tevékenység "jelentős része" az iszfaháni központban, és a program felújításának időpontját hamarosan bejelentik.

Az iráni alelnök leszögezte: Iránnak minden joga megvan arra, hogy felújítsa az uránium-átalakítást. "A felfüggesztés önkéntes, ezért jogilag a felújításhoz nincs szükség sem engedélyre, sem megállapodásra" - hangoztatta Agazadeh.

Iszfahánban alakítják át gázvegyületekké az uránércet, amelyekből centrifugákban dúsított urániumot állítanak elő. Ez utóbbi alkalmas atomerőművek fűtésére, de atombomba gyártására is. Irán azt állítja, hogy csak 3,5 százalékos dúsítást végez, amely a fűtőanyaghoz elég.

Nyugat-Európa is az ENSZ BT-hez fordulna

Tony Blair brit kormányfő csütörtökön ismételten megerősítette, hogy a Biztonsági Tanácshoz fordulnak, ha Irán megszegi korábban vállalt kötelezettségeit.

A francia külügyminiszter, Michel Barnier csütörtökön a francia szenátusban ugyancsak Teherán döntésének következményeiről nyilatkozott.

Irán nem tartja magát az atomsorompó-szerződéshez, ha megtagadják tőle a teljes polgári atomenergia-program kifejlesztéséhez való jogot, jelentette ki Haszan Rohani, a három európai országgal tárgyaló iráni küldöttség vezetője csütörtökön a teheráni látogatáson tartózkodó Szergej Kiszljak orosz külügyminiszter-helyettesnek.

"Ha Irán nem élhet az atomsorompó-szerződés adta jogával, akkor a továbbiakban nem fogja azt tiszteletben tartani" - jelentette ki Rohani, akinek kijelentését az ISNA félhivatalos diákhírügynökség idézte.