Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Chirac bele fog köpni Bush levesébe

2003.05.22. 15:10
Kellemetlenné kívánja tenni Chirac francia államfő Bush elnök számára a június elején tartandó G8-csúcsot. A francia elnök, akinek házigazdaként feladata a találkozó napirendjének összeállítása, Bush kedvencét, a terrorizmus elleni harccal foglalkozó témát az utolsó helyre teszi, míg a fő téma a globális demokrácia intézményeiről való tanácskozás lesz - írja a brit Daily Telegraph Chirac szerdai nyilatkozata alapján.
Annak ellenére, hogy a két elnök hónapok óta nem látta egymást, mióta az iraki háború kapcsán Amerika és Franciaország között kitört a diplomáciai háború, Jacques Chirac nem a francia kisvárosban, Evianban akar megbékélni amerikai kollégájával, George W. Bush-sal. Evianban a legfejlettebb gazdasággal rendelkező hét országot valamint Oroszországot tömörítő G8 szervezet csúcstalálkozóját tartják június elején.

Két dudás egy csárdában

Bush elnök ugyanis akkor érezné magát igazán a nyeregben, ha slágertémájáról, a terrorizmus elleni harcról cserélhetne eszmét. Ám Franciaország sem adta fel azt az elképzelését, hogy Amerika mellett "alternatív nagyhatalomként" lépjen fel, és inkább a nemzetközi együttműködésre, a harmadik világ felzárkóztatására valamint a világgazdaság szükségszerű átstrukturálásra fókuszáljon.

"A csúcson minden nemzet megmutathatja, hogy képes a közös cselekvésre az emberiség szolgálatában" idézi Chiracot a birt napilap, aki kifejtette azt is, a nyolcak (Franciaország, Amerika, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország) "elkötelezettek az adók és a szociális terhek csökkentése valamint a világgazdaság hatékonyabbá tétele mellet."

Chiracon mosolyognak

Chirac ambiciózus szózatai a harmadik világbeli szegénység megszűntetéséről cinikus mosolyt válthat ki a brit külügyben, véli a Daily Telegraph, miután a korábban épp a francia farmerek védelmében utasítottak el egy olyan reformtervezetet két éve Dohában, a kereskedelmi világszervezet ülésén, amely lehetővé tette volna az afrikai mezőgazdasági termelőknek, hogy exportjukat a kontinensre irányíthassák.

A francia elnök nyilatkozatát éppen egy nappal azelőtt tette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön az Irakot súlytó szankciók sorsáról szavaz majd. Mint ismeretes Franciaország végig ellenezte a szankciók feloldását, de szerda este Dominique de Villepin, francia külügyminiszter is bejelentette, támogatja az Egyesült Államok tervezetét, amely véget vethet a tizenhárom éven tartó szankcióknak.