Ágnes
-1 °C
2 °C

Népszavazás tömeges letartóztatásokkal Egyiptomban

2005.05.25. 11:17
Népszavazást tartanak Egyiptomban az elnökválasztás új rendszeréről. Az ellenzék szerint bár az új gyakorlat jelöltek versenyét ígéri, valójában ellehetetleníti Hoszni Mubarak elnök legyőzését. Az elmúlt hónapban 800 személyt tartóztattak le.

Újabb 15 ellenzékit tartóztatott le a rendőrség Egyiptomban, ahol az elnökválasztás menetének az alkotmányt is érintő módosításáról tartottak népszavazást. Az ellenzékiek bűne az volt, hogy a referendum bojkottjára felszólító röplapokat találtak náluk.

Az ellenzék szerint az új választási rendszer még inkább csökkenti az elnök Hoszni Mubarak kihívóinak nyerési esélyeit, a független elnökjelöltek számára pedig szinte lehetetlen lesz a győzelem.

Bár a sajátos egyiptomi elnökválasztási rendszer némileg demokratikusabbá válik először adva lehetőséget az elnökjelöltek versenyére, az egyiptomi vezetés ügyel arra, hogy ne csúszhasson ki kezéből az irányítás.

A letartóztatott személyek a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Muszlim Testvériség tagjai voltak. A szervezet tevékenykedését nem tiltják Egyiptomban, de politikai pártként nem működhet.

Az elmúlt hónapban 800 tagot tartóztattak le, köztük a szervezet főtitkárát, Mahmud Ezzatot is, ilyen leszámolásra az egyiptomi vezetés részéről nem volt 1996 óta. Kedden Kairóban a rendőrség ellenzéki demonstrációkat is feloszlatott.

Verseny versenytársak nélkül

Bár a renferendumon Mubarak elnök szerint eldőlhet, hogy Egyiptom "felfedez-e egy új és szélesebb horizontot a politikai életben", a népszavazás sikere esetén az ellenzéki elnökjelölteknek gyakorlatilag semmi esélyük sem lesz arra, hogy győzzenek az elnökválasztáson.

Az új rendszer szerint ugyanis egy elnökjelöltnek az induláshoz meg kell szereznie az egyiptomi törvényhozás 444 képviselőjéből 65 támogatását, mindezt úgy, hogy a jelenlegi erőviszonyok szerint a képviselők 90 százalékát Mubarak elnök pártja, a Nemzeti Demokratikus Párt adja. Az elnökjelölteteknek továbbá ötéves pártpolitikai tapasztalatokkal kell rendelkeznie.

Igaz, a jelenlegi gyakorlat sem számít a demokrácia csúcsának: az elnökválasztáson a szavazónak a parlament által kijelölt egyetlen elnökjelöltről kell eldönteni, hogy támogatja-e vagy sem.

Elemzők szerint az egész elnökválasztási reform csupán egy ügyes húzás Mubarak részéről, amellyel megpróbálja leszerelni az Egyesült Államok részéről érkező kritikai nyomást.

A BBC tudósítója szerint különben Mubaraknak nem az ellenzéki szervezetek ellenállásától, hanem a választói érdektelenségtől kell tartania.