Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tűzszünetet köthet Abbász a Hamasszal

2003.05.29. 18:11
Tűzszüneti megállapodás megkötését tervezi a jövő hétre Abbász palesztin miniszterelnök a Hamasz terrorszervezettel, és reméli, hogy ugyanezt az Iszlám Dzsiháddal is nyélbe ütheti. A cél érdekében a csütörtöki Ariel Saron izraeli kományfővel való találkozón ezért a palesztin állam elismeréséről és az izraeli hadműveletek befejezéséről esik szó.
Lát esélyt arra az új palesztin vezetés, hogy a Hamasz palesztin terrorista szervezet felhagyjon az izraeli-palesztin békefolyamat kerékkötőjének számító fegyveres harccal - nyilatkozta a palesztin miniszterelnök, Mahmúd Abbász a Jediot Ahronot című izraeli napilapnak. Az interjút néhány órával azelőtt publikálta a lap, hogy Abbász Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel találkozott, hogy megvitassák Amerika és az ENSZ által is támogatott rendezési tervet.

Abbász jövő héten intézkedik

A találkozó feladata továbbá előkészíteni a jövő hétre tervezett a jordániai Akaba városában tartandó csúcsot, amelyen számos közel-keleti vezető és az amerikai elnök is részt vesz majd, hogy tárgyaljanak a közel-keleti rendezési tervről.

"Hiszem, hogy a jövő héten tűzszüneti megállapodást köthetek a Hamasszal" - áll az interjúban, ahol a palesztin vezető abbéli reményét is kifejti, hogy hasonló megállapodást sikerülhet aláírni a másik palesztin szervezettel, az Iszlám Dzsiháddal is. Bár velük ez ügyben még nem találkozott.

Abbász hivatalba lépésekor ígéretet tett arra, hogy felszámolja a több százak életét követelő merényleteket. Jasszer Arafatnak korábban azért kellett nemzetközi nyomásra megválnia posztjától, mert képtelen volt hatást gyakorolni a palesztin erőszakszervezetekre.

A Hamasz benne van - feltételekkel

"A Hamasz tárgyalni fog a tűzszűnetről" - mondta csütörtökön Mahmúd Alzahar Hamasz-vezető egy izraeli rádiónak nyilatkozva, és a szervezet még aznap három feltételhez kötötte a Hamasz-fegyverek elnémulását: az izraeli hadsereg palesztinok ellen irányuló akcióinak befejezése; palesztin foglyok szabadon bocsátása; az izraeliek kivonulása a Gázai övezetből valamint Ciszjordániából.

Az útiterv szerint a rendezés első szakasza akkor kezdődhet meg, ha mindkét fél, izraeliek és palesztinok egyaránt felhagynak az erőszak alkalmazásával és elismerik egymás biztonsághoz és államisághoz való jogait.

Izrael is benne van - feltételekkel

A csütörtöki találkozón a palesztin küldöttség - a Hamasz feltételeinek megfelelően - egy a Palesztin államot elismerő hivatalos nyilatkozat meghozását fogja kérni Saronéktól - számolt be az AP-nek a palesztin tájékoztatási miniszter, Nabil Abu Amr.

A nyilatkozat kiadására fel van készülve az izraeli vezetés, ám ezt az izraeliek ellen intézett támadások beszüntetéséhez kötik. Ez ugyan nincs benne a mindkét fél által támogatott útitervben, és az Egyesült Államok sem kíván hozzányúlni a meglévő szöveghez, valamiféle megállapodás mégis valószínűnek látszik.

A palesztin vezetés kérni fogja továbbá az izraeli hadműveletek beszüntetését a palesztin területeken. Az izraeli hadsereg legutóbb Dzsenín városába hatolt be, ahol tűzharcban megölték az Iszlám Dzsihád egyik katonáját.