Géza
-12 °C
-4 °C

Zérótoleranciát ígért az antiszemitizmus ellen Kaczynski

2006.05.29. 22:15
Lengyelország elleni provokációval magyarázza a lengyel belügyminisztérium azt a szombati incidenst, amikor egy ismeretlen fiatal Varsóban fellökte a lengyel főrabbit. Lech Kaczynski államfő zérótoleranciát ígért, a főrabbi szerint azonban a szélsőjobboldal koalícióba kerülése óta több inzultus éri a zsidóságot Lengyelországban.

Lech Kaczynski lengyel államfő "zérótoleranciát" ígért az antiszemitizmussal szemben hétfőn Lengyelország főrabbijának, Michael Schrudrichnak, akit inzultus ért, mielőtt előző nap XVI. Benedek pápával együtt felkereste az egykori auschwitz-birkenaui náci megsemmisítő tábort.

"Nagyon fontos, hogy az államfő teljes komolysággal kezeli azt az incidenst" - szögezte le Schrudrich, akit vasárnap Varsóban ért inzultus.

A támadás szombaton fél egy tájban történt Varsó központjában. Az utcán tartózkodó rabbit egy fiatalember durván meglökte, de nem sebesítette meg.

A belügy szerint provokációról van szó

A rendőrség egy 25 éves körüli fiatalembert köröz a szemtanúk, többek között a főrabbi társaságában lévő személyek, elmondása alapján készült fantomkép segítségével.

A belügyminisztérium szerint a támadás időpontja és körülményei antiszemita és lengyelellenes provokációra utalnak, amelynek az a célja, hogy Lengyelországot antiszemita országnak tüntesse fel.

Az Egyesült Államokból származó Schudrich azonban kétségbe vonta, hogy szándékos provokáció történt volna. Összefüggésbe hozta az inzultust azzal, hogy a nacionalista Lengyel Családok Ligája a varsói kormánykoalíció tagja lett. A főrabbi szerint, ha egy szélsőséges pártot bevesznek a kormánykoalícióba, az felbátorítja a nacionalista elemeket.

Megszaporodtak a zsidóságot érő fenyegetések

Hétfőn a lengyelországi zsidó hitközösségek vezetője panaszkodott arról, hogy gyűlölködő elektronikus levelekkel és telefonhívásokkal zaklatják a kis létszámú lengyel zsidóságot. "Az elmúlt néhány hét alatt egyértelműen nőtt a különböző incidensek száma, amilyeneket korábban nem láttunk" - mondta Piotr Kadlcik."Fenyegető telefonhívásokat és szöveges üzeneteket kapunk" - közölte Kadlcik a Radio Zet kereskedelmi rádióban.

Ewa Junczyk-Ziomecka, Lech Kaczynski egyik munkatársnője az események kapcsán leszögezte: "az elnök mindig is azt mondta: nem tűr el semmiféle antiszemita jelenséget Lengyelországban".

Ugyancsak hétfőn vált ismertté, hogy Lengyelország arra kérte az Egyesült Államokat, segítsen bezárni egy amerikai székhelyű újnáci internetes honlapot, amely nemrég emberi jogi aktivisták, homoszexuálisok és baloldali újságírók "feketelistáit" tette közzé, többnyire fényképüket, címüket és telefonszámukat is mellékelve. "A lengyel külügyminisztérium jegyzéket intézett az ügyben az amerikai hatóságokhoz" - közölte Konrad Ciesiolkiewicz varsói kormányszóvivő.

A lengyel hatóságok szerint a Vér és Becsület elnevezésű újnáci csoporttal kapcsolatban álló Redwatch szervezet honlapját, melyen a feketelisták megjelentek, egy amerikai szerverről üzemeltetik, amely így a lengyel igazságszolgáltatás hatókörén kívül esik. A varsói ügyészség februárban, a feketelisták megjelenése után indított vizsgálatot a honlap ügyében.