Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Hőlégballont robbantottak volna a Tienanmen tér felett

2003.05.30. 10:34
Az utóbbi évek legnagyobb tiltakozó akcióját hiúsította meg a kínai rendőrség. A két külföldi állampolgár röplapokat kívánt szétszórni a Tienanmen tér felett egy hőlégballon felrobbantásával. Az akciót egy száműzött ellenzéki párt indította, amelynek vezetője kijelentette, a szervezet az erőszak alkalmazását sem zárja ki. A kínai hatóság terrorcselekménynek nyilvánította az akciót.
Hőlégballon felrobbantásával próbált röplapokat szétszórni a Teinanmen tér felett két kínai származású külföldi állampolgár, akiket tervük végrehajtása előtt fél nappal tartóztatott le a kínai rendőrség. A páros annak a következetesen kommunistaellenes Kínai Szövetség Pártnak (KSzP) voltak tagjai, amely "száműzetésben működő kormányt" állított fel a Kínát 1949 óta irányító kommunisták hatalmának forradalommal való megdöntésére.

Az 54 éves amerikai állampolgár Benjamin Lant és a 44 éves új-zélandi állampolgár Sun Gangot a biztonsági emberek május 12-én Pekingben vették őrizetbe, 12 órával azelőtt, hogy végrehajthatták volna tervüket - mondta el a Reuters brit hírügynökségnek Peng Ming, a KSzP elnöke.

Ha kell, erőszakot is alkalmaznának

Ez lett volna az ország politikai központjában végrehajtott legmerészebb tiltakozó megmozdulás azóta, hogy 1999-ben a betiltott Falunkung szekta mintegy tízezer tagja a Tienanmen tér közelében békés tüntetéssel szállta meg a kínai vezetés egyik épületegyüttesét.

Peng Ming a Reutersnak nyilatkozva velejéig gonosznak nevezte a kínai kommunista rendszert, amely szerinte képtelen magától megváltozni, s kijelentette: pártja végső esetben az erőszak alkalmazását sem zárja ki. Hozzátette, hogy illegális pártjának kínai tagjai között volt kommunisták is vannak.

Nem értékelnek át semmit

Benjamin Lan és Sun Gang elfogását kedden jelentette be a kínai külügyi szóvivő. Közlése szerint a két férfi támogatást fogadott el "a Kínai Népköztársasággal szemben ellenséges szervezetektől, és azért utazott Kínába, hogy terrorcselekményeket hajtson végre".

A kínai külügyminisztérium csütörtökön azt is közölte: az 1989. június 4-i Tienanmen téri események hivatalos értékelésében nem lesz változás. A közlés azzal függ össze, hogy a diáklázadás évfordulójának közeledtével az akkori vérengzéssel kapcsolatos hivatalos kínai álláspont felülvizsgálatát követelték az új pekingi vezetéstől az elhunyt Tienanmen téri tüntetők családtagjai.