Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Villepin az új francia kormányfő

2005.05.31. 12:40
Két nappal az EU-alkotmány ratifikációjának elutasításáról döntő népszavazás után beadta lemondását a népszerűtlenné vált Jean-Pierre Raffarin, akinek távozásáról már régóta szóltak a hírek. Jacques Chirac az eddigi belügy-, korábban külügyminisztert, Dominique de Villepint jelölte ki kormányfőnek, a kormánynévsor szerdán derülhet ki

Dominique de Villepin belügyminisztert nevezte ki Jacques Chirac francia köztársasági elnök a lemondását kedden benyújtó, a hétvégi EU-alkotmányról szóló népszavazás bűnbakjának tartott Jean-Pierre Raffarin helyére. A Villepin-kabinet névsora értesülések szerint szerdán válhat ismertté.

Dominique de Villepin
Dominique de Villepin (EPA)
Dominique de Villepin Jacques Chirac legközelebbi szövetségese, sőt a BBC által idézett bennfentesek szerint egyenes fiaként tekint rá az államfő, aki 1995-ben, elnökké választásakor emelte az elnökség főtitkári székébe, ahol 2002-ig dolgozott. Igazán ismertté 2003-ban vált, amikor a francia külpolitika szembehelyezkedett Bush és Blair koalíciójával Irak kérdésében. Keménykezű belügyminiszterként ismerték meg eztán a franciák, mivel szigorította a bevándorlási törvényt, keményen lép fel a radikális iszlám térnyerése ellen, megtiltotta a vallási jelképek iskolában történő viseletét. Ezek a lépések népszerűségének emelkedésével jártak. Villepint kritikusai erőszakos, hirtelenkedő embernek tartják, ugyanezeket a képességeit Chirac viszont nagyra tartja. Az 1953-as születésű, politikuscsaládból származó karrierdiplomata, Indiában és Washingontban is szolgált, verseskötetet adott ki, könyveket is írt többek között Napolenról és a kortárs francia kultúráról.

Az 51 éves Villepin belügyminisztersége előtt az Egyesült Államok iraki inváziójának idején volt külügyminiszter, és mint ilyen, ő vezette az amerikai-brit koalícióval szembeforduló francia külpolitikát, amely többek között megakadályozta, hogy az ENSZ-határozat rendelkezzen Irak sorsáról.

Chirac úgy tűnik, Villepinben találta meg azt a személyt, akivel a jobboldali kormány kudarcának számító népszavazási fiaskó után "friss lendületet" vehet a kabinet, és elvezeti Franciaországot a 2007-es parlamenti és elnökválasztásig.

A népszerű belügyminiszter felkérése a kormányfői posztra nem keltett különösebb meglepetést. A "nem"-ek hétvégi győzelme után egyértelművé vált, hogy Raffarinnek, a megkopott nészerűségű politikusnak menni kell. A távozó politikus gyengén teljesítő gazdaságot (az előrejelzések szerint a GDP 1,4 százalékával növekedik), magas munkanélküliséget (10,2 százalék) és államháztartási hiányt, nehézkesen véghez vitt szociális reformokat és növekvő idegenellenességet hagyott maga után.

Szerdán lesz névsor

Raffarin távozását biztosra lehetett venni azután, hogy a franciák 55 százaléka vasárnap elutasította az EU-alkotmány ratifikálását, amely azonban sokkal inkább szólt az "igen" mellett kampányoló jobboldali vezetés elleni tiltakozásról.

Raffarin a lemondása benyújtása utáni tévébeszédében hangoztatta, hogy az EU-alkotmányról szóló népszavzás eredményétől függetlenül hozta meg döntést, amit azzal indokolt, hogy ugyan megpróbálta végigvinni vállalt reformjait, azok mégsem szolgáltak a franciák megelégedésére.

Az új kormány összetételéről még nem tudni semmit, de elemzők szerint kisebb lesz, mint az eddigi. A neveket szerdán ismerheti meg a nyilvánosság. Villepin mellett felmerült még Michele Alliot-Marie védelmi miniszter és Nicolas Sarkozy, a vezető kormánypárt első emberének neve is.