Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Szemet szemért alapon öltek izraeli katonák?

2005.06.03. 12:04
Találomra öltek meg több palesztin rendőrt izraeli katonák 2002-ben, hogy megbosszulják társaik halálát, írta egy izraeli lap. A hadsereg azzal védekezik, a politikai vezetéstől kaptak olyan utasítást, hogy kegyetlenebb eszközökkel lépjenek fel a palesztinokkal szemben.

Izraeli katonák, a szemet szemért, fogat fogért elvet alkalmazva, találomra öltek meg tizenöt palesztin rendőrt, megtorlásul hat bajtársuk palesztin szélsőségesek általi meggyilkolásáért, írta a Maariv című izraeli lap pénteken, egy 2002 februári, ciszjordániai eseménysort idézve fel.

A lap a megtorló akciókat végrehajtó katonai különítmények tagjainak beszámolóira hivatkozott, titokban tartva a nyilatkozók nevét.

Egyikük elmondta, hogy az egyik megtorló akcióban békésen kávézgató palesztin rendőrökre nyitottak tüzet. A ma már diákként élő izraeli férfi elmondta, akkor gyilkolt először, egy ötvenes, az első leadott sorozatban súlyosan megsebesült palesztin rendőrnek adta meg a kegyelemlövést.

A zord valósághoz igazodtak

A Maariv cikkére reagálva, a hadsereg egy szóvivője tagadta, hogy találomra hajtották végre a megtorló akciókat.

Nyilatkozata szerint olyan palesztin rendőröket büntettek meg, akik megkönnyítették izraeli katonákat és civileket gyilkoló palesztin szélsőségeseknek, hogy célpontjaik közelébe férkőzzenek.

A Palesztin Hatóság, amely abban az időben határozottan visszautasította az izraeli vádakat, azóta elismerte, hogy a palesztin rendőrség soraiban sokakról derült ki, hogy segítettek palesztin terroristáknak.

Azokban a napokban, amelyekről a Maariv cikke szól, az izraeli hadsereg egy illetékese elismerte egy nyilatkozatában: politikai vezető körökből utasították a hadsereget, hogy "igazítsa hozzá eljárásmódját a terepen zajló harc zord valóságához".