Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az elmúlt évtized legsúlyosabb merénylete Iránban

2005.06.12. 14:00
Kilencen meghaltak, 90-en megsebesültek, amikor négy pokolgép robbant egy iráni olajvárosban és egy a fővárosban vasárnap. Az egyetlen szóba jöhető szeparatista szervezet nem vállalta a robbantást, a kormányzó a közelgő elnökválasztással hozta összefüggésbe a terrorista merényletet.

Legkevesebb kilencen meghaltak vasárnap Iránban kormányzati épületek és kormányhivatalnokok ellen elkövetett pokolgépes támadásokban, jelentette az iráni állami tévé, számolt be az MTI.

Nők és gyerekek is az áldozatok között

Az Irakkal határos, olajban gazdag délnyugati Huzisztán tartomány székhelyén, Ahvázban négy robbanószerkezet robbant fel; az egyik akkor, amikor tűzszerészek éppen hatástalanítani akarták.

A halottak között gyerekek és nők is vannak, a halálos áldozatok mellett mintegy harmincan megsebesültek a véres akciókban. A Reuters értesülései szerint csak öten haltak meg, de a brit hírügynökség 89 sebesültről tud.

Ezek voltak az utóbbi tíz év legsúlyosabb merényletei Iránban.

A tartomány biztonsági ügyekben illetékes kormányzóhelyettese szerint a támadások célja az volt, hogy elijesszék az embereket a jövő pénteki elnökválasztáson való részvételtől. A belügyminisztérium szerint szintén terrorakciókról van szó.

Az Ahvazi Népi Demokratikus Front, amely egy független Kuzesztánt kiáltana ki, elzárkózott a merénylettől.

A városban erőszakos tüntetések zajlottak a közelmúltban, a térségben élő arabok és nem arabok arányának megváltoztatását célzó állítólagos tervek miatt.

A fővárosban is

Pokolgépes merényletet követtek el vasárnap az iráni fővárosban, a robbanásban egy ember életét vesztette, hárman pedig megsebesültek - közölte a belügyminisztérium egyik szóvivője.

A kis erejű robbanószerkezetet egy kukában rejtették el Teherán egyik forgalmas kereskedelmi negyedében, nem messze Hoszein imám terétől.

Ez volt vasárnap az ötödik terrorcselekmény a június 17-i elnökválasztásra készülő Iránban.

Rafszandzsani az esélyes

A választásokon a közvéleménykutatások Akbar Hasemi Rafszandzsani győzelmét jelzik előre, ő 1989-től 1997-ig volt Irán elnöke. Elemzők szerint az öt elnökjelölt közül ő a legmérsékeltebb konzervatív. Rafszandzsaninak az első fordulóban a szavazatok több mint felét meg kell szereznie, ha nem akar további fordulókat nyerni.

A keménykezű vallási vezetés által irányított Iránban több reformista jelöltet nem akartak indulni engedni, de végül a legfelsőbb vezetés, az Őrök Tanácsa megváltoztatta döntését. A haladók közül a legesélyesebb az a Mosztafa Moin, aki a konzervatív Mohammed Bakar Kalibaffal együtt a második helyen áll.