Benedek
-4 °C
5 °C

Hideg és gőgös volt Szaddám Huszein

2004.06.30. 21:22
Az Iraki Köztársaság elnökeként mutatkozott be Szaddám Huszein, amikor először találkozott csütörtökön kezdődő perének iraki vizsgálóbírójával. A bukott diktátor mellett a rendszer tizenegy vezetőjét, köztük Vegyi Alit is meghallgatták. Szaddám ügye szerdán került iraki fennhatóság alá.
"Szaddám Huszein al-Madzsid, az Iraki Köztársaság elnöke vagyok" - jelentette ki szerdán az egykori diktátor a vizsgálóbírónak és Szálem Csalabinak, az ügyével foglalkozó különleges iraki törvényszék főigazgatójának, akik a csütörtökön kezdődő per előtti találkozón.

#alt#
A Szaddám rezsim katonai plecsnieit árulják Bagdad utcáin
fotó: EPA
"Kihallgatnak?"

A hagyományos, szürke színű arab ruhába öltözött, szemmel láthatóan lefogyott és bajuszos exdiktátor hideg "jó napot"-ot vetett oda a jelenlévőknek, majd megkérdezte: "Kihallgatnak ma, vagy sem?" - mondta a törvényszék egyik munkatársa, aki szemtanúja volt a történteknek.

Látogatói iránti megvetését kifejezve leült, holott a jelenlévők álltak. "Úgy tűnt, jó egészségnek örvend, gőgösnek látszott, s láthatóan nem volt lelkiismeret-furdalása"- tette hozzá a munkatárs. A találkozó csak öt percig tartott.

A megbuktatott elnököt és a Szaddám-rendszer tizenegy vezetőjét iraki fennhatóság alá helyezték, de továbbra is a többnemzetiségű erő őrizete alatt vannak.

A munkatárs elmondta, hogy Szálem Csalabival négy vagy öt autóból álló konvojjal mentek a találkozóra, amelynek helyét nem árulta el. Negyedórát várakoztak, majd Szaddám megjelent a helyiségben. A többi vezető különböző színű rabruhát viselt. Fontossági sorrendben léptek be.

Tizenketten léptek be, egyikük meghízott

A második belépő Szaddám után a Vegyi Aliként ismert Ali Haszan al-Madzsid volt, a volt elnök tanácsadója és unokatestvére, akit 2003. augusztus 21-én fogtak el. Csak annyit mondott: "Fáradt vagyok, fáradt vagyok".

Őt követte Tárik Aziz volt miniszterelnök-helyettes. " Semmit sem mondott, mint sokan mások, akik csak a nevüket közölték - közölte Szálem Csalabi munkatársa. Taha Jaszin Ramadán egykori alelnök, akit 2003. augusztus 18-án fogtak el, "láthatóan meghízott a börtönben".

#alt#
A Szaddám rezsim katonai plecsnieit
árulják Bagdad utcáin

fotó: EPA
Abdel-Hamid Mahmúd, az elnök egykori titkára, akit 2003. június 16-án vettek őrizetbe, annyit mondott: "Ártatlan vagyok. Eljön a nap, amikor rájönnek erre".

Csütörtökön kezdődik a per

Egy amerikai katonai vezető és az iraki kormány szóvivője délelőtt bejelentette, hogy Szaddám Huszein iraki fennhatóság alá került. A szóvivő elmondta, hogy szerdán Szaddám Huszein és tizenegy másik személy megkapja a vádakat felsoroló levelet és a letartóztatási parancsot. Csütörtökön a bíró felolvassa nekik a vádat az iraki büntető eljárási törvény értelmében - tette hozzá.

A szóvivő közölte, Szaddám Huszein ellen számos vádpont van. Az exelnököt egyebek között népirtással és háborús bűnökkel vádolják Halabzsa kurd város ellen 1988-ban elkövetett, 5000 halálos áldozatot követelő gáztámadásban, az iráni háborúban (1980-1988) és Kuvait 1990-ban történt megszállásában játszott feltételezett szerepe miatt. (Bővebben >>)

Az eddig megszállóként jelen lévő Egyesült Államok ezen a héten, két nappal a tervezett időpont előpont átadta a hatalmat az iraki kormánynak. (Bővebben >>)