Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Csütörtökön kezdődik Szaddám Huszein pere

2004.06.30. 11:40
Hivatalosan is iraki fennhatóság alá került Szaddám Huszein. A bukott diktátor szerdán levélben értesül az ellene felhozott vádakról, majd csütörtökön a hivatalos vádemeléssel kezdetét veszi pere is. Az új iraki kormány igazságügyi minisztere szerint a zsarnokra halálbüntetés vár.
Átadták az iraki hatóságoknak Szaddám Huszeint - jelentették be szerdán Bagdadban. A bukott zsarnok ellen hivatalosan csütörtökön emelnek vádat emberiesség elleni bűntettek miatt. A vádeljárást a baathista múltat felszámoló különleges törvényszék folytatja le - jelentette be az iraki kormány szóvivője.

Halálra ítélnék

Mint mondta, Huszein már szerdán megkapja fogva tartásának helyén azt a levelet, amely részletezi az ellene felhozott vádakat. Csütörtökön vizsgálóbíró elé állítják, aki felolvassa előtte a vádakat, s utána megtörténik a hivatalos vádemelés.

A hétfőn hatalomra került iraki kormány jóváhagyta a halálbüntetés visszaállítását, így a bukott diktátorra akár a legsúlyosabb büntetést is kiszabhatják. Málek Dohán al-Haszan igazságügyi miniszter szerint a diktátor nem is kerülheti el a halálbüntetést, ha vétkei bizonyítást nyernek.

Bush és Blair nem tanúskodik

Tisztességes lesz Szaddám Huszein pere - mondta a brit BBC rádiónak adott szerdai nyilatkozatában Muvafak al-Rubaie iraki nemzetbiztonsági tanácsadó. A tárgyalásokat a tervek szerint rádión és televízión is élő egyenesben közvetítik, de azt nem fogják megengedni, hogy a vádlott politikai játszmává alakítsa a bírósági tárgyalásokat, nem kérheti be például tanúként George Bush amerikai elnököt vagy Tony Blair brit kormányfőt.