Ágnes
-1 °C
2 °C

Szaddám mindenkit üdvözöl

2004.06.23. 11:11
Békét kíván "szűkebb és tágabb" családjának Szaddám Huszein. A diktátor a Vöröskereszt formanyomtatványára írt levelének kétharmadát kihúzták az amerikai cenzorok. A zsarnok családja tizenhét szóból kell, hogy képet alkosson Szaddám állapotáról.
Levelet írt családjának iraki börtönéből Szaddám Huszein. A bukott zsarnok a Nemzetközi Vöröskereszt szabvány családi levél-kártyáján üzent. A diktátor amúgy sem hosszú levelét azonban az amerikai cenzorok erősen megrövidítették, a tizennégy sorból kilencet húztak ki. Az üzenet így mindössze 17, egymással nem feltétlenül összefüggő szóból áll.

Könnyebben sérült

Szaddám a családhoz február 21-én kézbesített levelét egyik ügyvédje, a jordán Muhamad al-Rusadan mutatta be a Newsweeknek. A Huszein családja által felkért húszfős nemzetközi ügyvédcsapat tagja lobbikörútra érkezett az Egyesült Államokba, célja az amerikai jogvédő szervezetek meggyőzése arról, hogy a diktátorral embertelenül bánnak fogvatartói.

Rusadan egy, a Nemzetközi Vöröskereszttől szerzett dokumentummal kívánja bizonyítani állítását. Az úgynevezett "elfogókártyát" 2004 január 21-én, öt héttel a diktátor tikriti elfogása után töltötték ki. A papíron a Huszein egészségi állapotra vonatkozó kérdések közül a "jó állapotban" és a "könnyebben sérült" doboz van kipipálva. Rusadan szerint ez bizonyítja, hogy Huszeinnel embertelenül bántak.

Békét kívánt családjának

"Ezeknek friss sérüléseknek kellett lenniük" - vélekedett az ügyvéd. Nada Doumani, a Nemzetközi Vöröskereszt iraki szóvivője azonban nem tudta megerősíteni az ügyvéd állításait. Mint a Newsweeknek elmondta, a Vöröskereszt üres dokumentumokat ad át, és csapata nincs abban a helyzetben, hogy ellenőrizze az arra felvett adatokat. Szaddám állapotáról a szervezet belső szabályai szerint legfeljebb a fogvatartóknak adhat információt - tette hozzá.

Rusadan szerint Szaddám családját komolyan aggasztja, hogy eddig csak egy levelet kapott a diktátortól, pedig állítólag már többet is írt. A tizenhét szavasra rövidített üzenetet Szaddám legidősebb lánya, az Ammanban élő Raghed Huszein kapta. A "Kegyes isten nevében" megszólítással kezdődő levél első hat sorát teljes egészében törölték. A hetedik és nyolcadik sorban Szaddám békét kíván "szűkebb és tágabb családjának". Az üdvözletet három újabb kihúzott sor követi. "Isten kegyelméből a lelkem és a morálom rendben van. És mindenkit üdvözlök" - zárul a diktátor üzenete.

Doumani szerint a genfi egyezmény lehetőséget ad a fogvatartóknak rabjaik leveleinek cenzúrázására. A Vöröskereszt szóvivője nem tudott részleteket arról, hogy a diktátor mennyi levelet írt családjának, és hogy ezeket kézbesítették-e.