Jenő
-2 °C
6 °C

A Fülöp-szigetek kivonja csapatait Irakból

2004.07.10. 18:02
Nem hosszabbítja meg mandátumát, ezért augusztus 20-án a Fülöp-szigetek kormánya kivonja 50 fős alakulatát Irakból. A döntésben közrejátszott, hogy pénteken 72 órás ultimátumot adtak azok az emberrablók a távol-keleti országnak a kivonulásra, akik egy fülöp-szigeteki állampolgár lefejezésével fenyegetőztek.
Kiszabadulhat szombaton az iraki lázadók fogságából a túszul ejtett Fülöp-szigeteki teherautósofőr, Angelo de La Cruz akit lefejezéssel fenyegettek az emberrablók. Manilai hivatalos források szerint a túszejtők késznek mutatkoztak egy bagdadi szállodában átadni De La Cruzt, akinek a sorsa egyelőre ismeretlen.

A szerdán Fallúdzsa közelében elrabolt túsz szabadon engedésének híre néhány órával azután érkezett Manilába, hogy Arroyo szóvivője bejelentette: a Fülöp-szigetek kivonja irakból 52 fős békefenntartó egységét mandátumuk augusztus 20-i lejártakor. De La Cruz elrablói eredetileg azt követelték, hogy a Fülöp-szigeteki kontingens 72 órán belül távozzon Irakból.

A manilai bejelentéssel szinte egy időben a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió ismét videofelvételt mutatott be az Irakban elrabolt Fülöp-szigeteki állampolgárról. A szerdán Fallúdzsa közelében elrabolt férfi, aki teherautósofőrként dolgozott az arab országban, kérte a Fülöp-szigeteki államfőt, hogy teljesítsék fogva tartói követelését.

Nem hosszabbítanak

Gloria Macapagal Arroyo Fülöp-szigeteki államfő szóvivője szombaton rövid közleményben tudatta, hogy az Irakba küldött 51 fős békefenntartó alakulatot augusztus 20-án, a katonák mandátumának lejártakor vonják ki Irakból. Korábban Manilában vita kezdődött arról, hogy meghosszabbítsák-e a Fülöp-szigeteki fegyveres erők iraki misszióját. A most nyilvánosságra hozott elnöki közlemény erről a lehetőségről nem tett említést.

Az iraki kormány egyik magát megnevezni nem óhajtó illetékese szombaton úgy nyilatkozott külföldi újságíróknak Bagdadban, hogy az iraki vezetés a koalíciós erőkkel együtt dolgozik az Irakban elrabolt túszok kiszabadítása érdekében. "A kormány minden tőle telhetőt megtesz az elrabolt emberek épségéért" - hangsúlyozta.

Ismeretlen fegyveresek az elmúlt napok során két bolgár, egy Fülöp-szigeteki és egy egyiptomi állampolgárt raboltak el Irakban. Az emberrablók a túszok kivégzésével fenyegetőznek, ha nem teljesítik követeléseiket.

Elsőként a spanyolok mentek

Elsőként Spanyolország vonta ki csapatait Irakból áprilisban, miután a márciusi választásokon nyertes szocialisták miniszterelnöke, José Luis Rodríguez Zapatero erre már kampányában ígéretet tett. A lépésben azonban szerepet játszott az is, hogy március 11-én, a választások előtt néhány nappal kétszáz halálos áldozattal járó merényleteket követtek el Madridban iszlám terroristák.

A spanyol hadsereg a harmadik legnagyobb erőt képviselte Irakban 1300 katonájával. Zapatero elődje a konzervatív José María Aznar Tony Blair birt miniszterelnök mellett Bush legnagyobb támogatója volt az iraki háború ügyében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?