István, Vajk
19 °C
33 °C

A Fülöp-szigetek kivonja csapatait Irakból

2004.07.10. 18:02
Nem hosszabbítja meg mandátumát, ezért augusztus 20-án a Fülöp-szigetek kormánya kivonja 50 fős alakulatát Irakból. A döntésben közrejátszott, hogy pénteken 72 órás ultimátumot adtak azok az emberrablók a távol-keleti országnak a kivonulásra, akik egy fülöp-szigeteki állampolgár lefejezésével fenyegetőztek.
Kiszabadulhat szombaton az iraki lázadók fogságából a túszul ejtett Fülöp-szigeteki teherautósofőr, Angelo de La Cruz akit lefejezéssel fenyegettek az emberrablók. Manilai hivatalos források szerint a túszejtők késznek mutatkoztak egy bagdadi szállodában átadni De La Cruzt, akinek a sorsa egyelőre ismeretlen.

A szerdán Fallúdzsa közelében elrabolt túsz szabadon engedésének híre néhány órával azután érkezett Manilába, hogy Arroyo szóvivője bejelentette: a Fülöp-szigetek kivonja irakból 52 fős békefenntartó egységét mandátumuk augusztus 20-i lejártakor. De La Cruz elrablói eredetileg azt követelték, hogy a Fülöp-szigeteki kontingens 72 órán belül távozzon Irakból.

A manilai bejelentéssel szinte egy időben a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió ismét videofelvételt mutatott be az Irakban elrabolt Fülöp-szigeteki állampolgárról. A szerdán Fallúdzsa közelében elrabolt férfi, aki teherautósofőrként dolgozott az arab országban, kérte a Fülöp-szigeteki államfőt, hogy teljesítsék fogva tartói követelését.

Nem hosszabbítanak

Gloria Macapagal Arroyo Fülöp-szigeteki államfő szóvivője szombaton rövid közleményben tudatta, hogy az Irakba küldött 51 fős békefenntartó alakulatot augusztus 20-án, a katonák mandátumának lejártakor vonják ki Irakból. Korábban Manilában vita kezdődött arról, hogy meghosszabbítsák-e a Fülöp-szigeteki fegyveres erők iraki misszióját. A most nyilvánosságra hozott elnöki közlemény erről a lehetőségről nem tett említést.

Az iraki kormány egyik magát megnevezni nem óhajtó illetékese szombaton úgy nyilatkozott külföldi újságíróknak Bagdadban, hogy az iraki vezetés a koalíciós erőkkel együtt dolgozik az Irakban elrabolt túszok kiszabadítása érdekében. "A kormány minden tőle telhetőt megtesz az elrabolt emberek épségéért" - hangsúlyozta.

Ismeretlen fegyveresek az elmúlt napok során két bolgár, egy Fülöp-szigeteki és egy egyiptomi állampolgárt raboltak el Irakban. Az emberrablók a túszok kivégzésével fenyegetőznek, ha nem teljesítik követeléseiket.

Elsőként a spanyolok mentek

Elsőként Spanyolország vonta ki csapatait Irakból áprilisban, miután a márciusi választásokon nyertes szocialisták miniszterelnöke, José Luis Rodríguez Zapatero erre már kampányában ígéretet tett. A lépésben azonban szerepet játszott az is, hogy március 11-én, a választások előtt néhány nappal kétszáz halálos áldozattal járó merényleteket követtek el Madridban iszlám terroristák.

A spanyol hadsereg a harmadik legnagyobb erőt képviselte Irakban 1300 katonájával. Zapatero elődje a konzervatív José María Aznar Tony Blair birt miniszterelnök mellett Bush legnagyobb támogatója volt az iraki háború ügyében.