Géza
-12 °C
-4 °C

Megkezdődött a spanyolok iraki kivonulása

2004.04.19. 22:33
Megfutamították az amerikaiakat Nedzsefnél a síiták - állította Moktada asz-Szádr egyik közeli munkatársa. Az összecsapásokról az amerikai hadsereg még nem tud. A spanyolok megkezdték kivonulásokat Irakból.
Megkezdték a spanyol hadsereg kivonását Irakból - jelentette be hétfőn José Bono Martinez spanyol védelmi miniszter. A miniszter szerint készen áll az operatív terv és a kivonulást a legrövidebb időn belül és a legnagyobb biztonság szavatolásával végzik el.

Bush sajnálja

A miniszter részletekkel nem szolgált a kivonulásról, szavaiból nem derült ki, hogy a spanyol katonák tényleges kivonása kezdődött már meg, vagy az egész folyamat azzal, hogy José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök kiadta rá a parancsot.

Bush amerikai elnök sajnálkozását fejezte ki a spanyol kormány döntése miatt - jelentette be Scott McClellan fehér házi szóvivő. Tájékoztatása szerint Zapatero spanyol miniszterelnök öt perces telefonbeszélgetés során tájékoztatta Busht a döntésről.

Menekültek az amerikaiak?

Megfutamította az amerikai katonákat Muktada asz-Szádr Mahdi hadserege Kúfánál, Nedszef elővárosánál - jelentette be a szélsőséges síita vallási vezető egyik közeli munkatársa. Az amerikai haderő szóvivőjének nincsenek értesülései az összecsapásokról.

Az amerikai csapatok továbbra sem kezdték meg a két hete a síita lázadók kezére került város ostromát. Szádr munkatársa szerint megakadtak a békés rendezésről folytatott tárgyalások. A koalíció egy magas rangú vezetője csak annyit közölt, hogy több iraki személyiséggel és több megoldási módozatról tárgyaltak.

Tévéstábra lőttek

Az amerikai katonák hétfőn lelőtték a nemzetközi koalíció által finanszírozott iraki televízió egy újságíróját és annak sofőrjét, valamint megsebesítettek egy operatőrt. A sérült operatőrt Szamarrában ápolják. A televízió stábja egy amerikai bázist filmezett Szamarrában, amikor lövések érték őket.