Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Határincidens a Koreai-félszigeten

2003.07.17. 10:37
Helyi idő szerint csütörtök hajnalban észak-koreai katonák négy sorozatot adtak le a déli oldalra. Sérülés nem történt, az akcióról nem nyilatkozott az északi vezetés. Az ENSZ szakemberei a helyszínre mentek.
Dél- és észak-koreai csapatok rövid tűzpárbajt vívtak a két országot elválasztó megerősített határzónában helyi idő szerint csütörtök hajnalban.

Megsértették a tűzszünetet

A lövöldözés pontos részletei még nem ismertek, az eset után kiadott dél-koreai katonai közleményből az derül ki, hogy észak-koreai katonák négy sorozatot adtak le egy előretolt állásból.

Az incidensnek dél-koreai részről nincsen sérültje, jelenleg az ENSZ tűzszünetekkel foglalkozó szervezetének emberei tartanak a helyszínre, hogy vizsgálatot kezdjenek, véletlen vagy szándékos katonai akcióról volt-e szó.

A dél-koreai média arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea egy érvényben lévő tűzszüneti megállapodást sértett meg, amelyet a koreai háború lezárását követően eddig tizenhét alkalommal sértettek meg.

Legutoljára hasonló incidens 2001 novemberében történt, amikor Kína bejelentette, Peking látogatást tenne Washingtonban, hogy tárgyaljanak Észak-Korea nukleáris terveiről.

Tesztelik a védelmet

A két ország határán egy 250 kilométer hosszú demilitarizált zóna két oldalán kétmillió katona folyamatos hadi készültségben van. Az év elején észak-koreai egységek már behatoltak a demilitarizált övezetbe, szakértők szerint azért, hogy levizsgáztassák a dél-koreai és amerikai katonákból álló védelmet.

Észak-Koreával tavaly októberben vált a viszony ismét feszültté, amikor a kommunista ország kitessékelte az ENSZ nukleáris fegyverzet-ellenőreit, és deklarálta, hogy ismét beindította nukleáris fegyverprogramját.

Legutóbbi diplomáciai kísérletként a kínai külügyminiszter-helyettes szándékozik Washingtonba utazni, amely talán ráveszi, az eddig az Amerikával négyszemközti tárgyalásokhoz ragaszkodó, Észak-Koreát, hogy tárgyalóasztalhoz üljön megint.