Föld alatti tó oldhatja meg a dárfúri konfliktust

2007.07.18. 15:45
Hatalmas tó föld alatti nyomaira bukkantak a vízhiány miatt polgárháború dúlta Szudán Dárfúr nevű régiójában. 1000 kút fúrása véget vethet az öldöklésnek.

A bostoni egyetem kutatói abban bíznak, hogy legalább ezer kutat tudnak fúrni, és akkor talán megoldódik a konfliktus, amely 2003 februárjában tört ki.


Menekült szudáni gyerekek (AFP)

Az utóbbi húsz évben kétszer volt hosszan tartó aszály Dárfúrban, mindkettő hét éven át tartott, ez vezetett el a dárfúri bennszülöttek és a nomád arabok közti véres összecsapásokhoz.

A harcok eddig kétszázezer ember halálát követelték, két és fél millió ember pedig menekülésre kényszerült.

A több mint 30 ezer négyzetkilométer nagyságú tóra - amely a tizedik legnagyobb volna ma a Földön - műholdas radarberendezéssel bukkantak rá Dárfúr északi részén.

Egyiptom ígéretet tett az első húsz kút fúrására, ezenkívül az ENSZ szudáni békefenntartó alakulatai is számos kút fúrását tervezik.

Egyiptomban már hasonló módszerekkel fedeztek fel vizet, azóta kb. 60 ezer hektáron tudnak öntözni.

Az ENSZ adatai szerint a sivatag az utóbbi 40 évben átlagosan 100 km-t terjedt, és az erdőségek 12 százaléka tűnt el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla