Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kínai és orosz fegyverekkel irtanak népet Darfúrban?

2007.05.08. 13:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának két állandó tagja, Kína és Oroszország is megsérti a BT darfúri fegyverembargóját az Amnesty International szerint. Oroszország hevesen, Kína kicsit lagymatagabban cáfolt. A nemzetközi jogvédőszervezet bizonyítékai vadonatúj orosz helikopterről és kínai vadászgépekről szólnak.

Oroszországot és Kínát vádolta az Amnesty International a Darfúrban népirtást végző arab milíciák közvetett felfegyverzésével, jelentette a BBC. A két ország természetesen vehemensen tagad. Igaz, Kína legalább annyit elismert, hogy valóban adott el fegyvereket Szudánnak, de "csak limitáltan és törvényesen", írja a BBC.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2005-ben teljes fegyverembargót hirdetett a Darfúrban harcoló felekre vonatkozóan.

Orosz helikopter, kínai vadászgép

Ehhez képest az Amnesty International fényképes bizonyítékokat mutatott arra, hogy a szudáni kormányerők január és március között legalább egy új, Mi-24-es támadóhelikoptert kaptak egy régi pótlására. Ugyanebben az időszakban a kormányerők - amik Szudán állítása szerint nem is vesznek részt a harcokban - kínai Fanfan vadászgépekkel bombázták a területet, ahol az arab törzsek valóságos irtóhadjáratot folytatnak az őslakos afrikaiak ellen.

Ráadásul az Amnesty arról is fényképes bizonyítékot hozott, hogy a szudáni kormányhadsereg - ami hivatalosan nem harcol - fehérre festett harci gépekkel bombázott, jelentette a BBC. A fehér álcázófestést háborús konfliktusban a semleges segélyszervezetek viselik, azaz a harci gépek fehérre festése a háborús jog súlyos megsértése. Arról nem beszélve, hogy az ilyen incidensek nagyon megnehezítik a tényleges segélyszervezetek munkáját is.

Kína kavar

Szudán természetesen tagadja a vádakat, de évekig azt is tagadták, hogy Darfúrban bármi is történik. Pedig a folyamatos mészárlásnak az óvatos becslések szerint is legalább kétszázezer halálos áldozata van, és milliók menekültek a szomszédos Csádba. Ott viszont szintén nincsenek biztonságban, hiszen a szudáni kormány támogatását élvező arab milíciák Csádba is behatoltak, és a helyi ellenzéki fegyveresekkel együtt folytatták az öldöklést.

Az orosz és a kínai tagadással szemben az Amnesty 2005-ös kereskedelmi adatokat közölt, ezek szerint Kína 24, Oroszország 21 millió dollár (azaz együtt több mint nyolcmilliárd forint) értékben exportált fegyvert Szudánba, pedig nyilvánvalóan tudniuk kellett, hogy a fegyvereket a kormány az arab milicistáknak szánja.

Kína - a Biztonsági Tanács állandó tagja - ráadásul nem csak fegyvereket szállít Szudánnak, hanem teljeskörű gazdasági-katonai együttműködést épít. Kína és Oroszország mellett az Amnesty szerint Fehéroroszország, Kuvait és Szaúd-Arábia a szudáni kormány legfőbb fegyverellátói.