Gusztáv
3 °C
7 °C

Kínai és orosz fegyverekkel irtanak népet Darfúrban?

2007.05.08. 13:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának két állandó tagja, Kína és Oroszország is megsérti a BT darfúri fegyverembargóját az Amnesty International szerint. Oroszország hevesen, Kína kicsit lagymatagabban cáfolt. A nemzetközi jogvédőszervezet bizonyítékai vadonatúj orosz helikopterről és kínai vadászgépekről szólnak.

Oroszországot és Kínát vádolta az Amnesty International a Darfúrban népirtást végző arab milíciák közvetett felfegyverzésével, jelentette a BBC. A két ország természetesen vehemensen tagad. Igaz, Kína legalább annyit elismert, hogy valóban adott el fegyvereket Szudánnak, de "csak limitáltan és törvényesen", írja a BBC.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2005-ben teljes fegyverembargót hirdetett a Darfúrban harcoló felekre vonatkozóan.

Orosz helikopter, kínai vadászgép

Ehhez képest az Amnesty International fényképes bizonyítékokat mutatott arra, hogy a szudáni kormányerők január és március között legalább egy új, Mi-24-es támadóhelikoptert kaptak egy régi pótlására. Ugyanebben az időszakban a kormányerők - amik Szudán állítása szerint nem is vesznek részt a harcokban - kínai Fanfan vadászgépekkel bombázták a területet, ahol az arab törzsek valóságos irtóhadjáratot folytatnak az őslakos afrikaiak ellen.

Ráadásul az Amnesty arról is fényképes bizonyítékot hozott, hogy a szudáni kormányhadsereg - ami hivatalosan nem harcol - fehérre festett harci gépekkel bombázott, jelentette a BBC. A fehér álcázófestést háborús konfliktusban a semleges segélyszervezetek viselik, azaz a harci gépek fehérre festése a háborús jog súlyos megsértése. Arról nem beszélve, hogy az ilyen incidensek nagyon megnehezítik a tényleges segélyszervezetek munkáját is.

Kína kavar

Szudán természetesen tagadja a vádakat, de évekig azt is tagadták, hogy Darfúrban bármi is történik. Pedig a folyamatos mészárlásnak az óvatos becslések szerint is legalább kétszázezer halálos áldozata van, és milliók menekültek a szomszédos Csádba. Ott viszont szintén nincsenek biztonságban, hiszen a szudáni kormány támogatását élvező arab milíciák Csádba is behatoltak, és a helyi ellenzéki fegyveresekkel együtt folytatták az öldöklést.

Az orosz és a kínai tagadással szemben az Amnesty 2005-ös kereskedelmi adatokat közölt, ezek szerint Kína 24, Oroszország 21 millió dollár (azaz együtt több mint nyolcmilliárd forint) értékben exportált fegyvert Szudánba, pedig nyilvánvalóan tudniuk kellett, hogy a fegyvereket a kormány az arab milicistáknak szánja.

Kína - a Biztonsági Tanács állandó tagja - ráadásul nem csak fegyvereket szállít Szudánnak, hanem teljeskörű gazdasági-katonai együttműködést épít. Kína és Oroszország mellett az Amnesty szerint Fehéroroszország, Kuvait és Szaúd-Arábia a szudáni kormány legfőbb fegyverellátói.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!