Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Arabokat öldösnek a szudáni alelnök halálhíre után

2005.08.01. 11:32
Arabokra támadtak a szudáni városokban azután, hogy bizonyossá vált: helikopterbalesetben életét vesztette John Garang szudáni első alelnök. A váratlan haláleset megakaszthatja a szudáni békefolyamatot, a kitört zavargásokban eddig 24-en haltak meg.

Helikopterbalesetben meghalt John Garang szudáni első alelnök, volt lázadóvezér; a fővárosban ennek hallatán kitört zavargásoknak állítólag halottai is vannak.

Garang, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) nevű dél-szudáni lázadó szervezet vezetője, aki a 21 éven át tartó polgárháborút lezáró januári békemegállapodás értelmében lett az afrikai ország első alelnöke július 9-én, Ugandából tartott hazafelé vasárnap, amikor gépével elvesztették a kapcsolatot.

Garang (1945-2005)

1945-ben született a keresztény hitre tért dinkák földjén,1970-ben befejezi amerikai tanulmányait és csatlakozik a dél-szudáni Anya Nya mozgalomhoz, majd a dél reguláris hadsereghez.

1981-ben közgazdasági doktori címet szerez az USA-ban, majd a kartúmi egyetemen tanít és megszervezi a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalmat (SPLM).

1984-re tízezer harcosa a déli országrész legjobban felszerelt hadereje.

2002-ben a kartúmi kormány és a lázadók képviselői fegyverszünetet kötöttek.

2005-ben békeszerződés zárja le a polgárháborút, a volt ellenzéki vezér Szudán első alelnöke lesz.

Nekiütköztek az Amatondzsnak

A szudáni televízió először azt jelentette, hogy a kartúmi repülőtér elvesztette a kapcsolatot az alelnököt szállító géppel, majd később azt közölte, a gép épségben leszállt Dél-Szudánban. Abdel-Baszit Szabdarat közlekedési miniszter és távközlési miniszter viszont cáfolta a televízió jelentését, mondván, a gépet nem találták meg.

A hétfő délelőtti órákban a szudáni elnöki hivatal közleményben erősítette meg Garang helikopter-balesetben bekövetkezett halálát. A szudáni állami televízióban beolvasott közlemény szerint a helikopter, amely Ugandából szállította haza az alelnököt, a rossz látási viszonyok miatt nekiütközött a Szudán déli részén húzódó Amatondzs hegyláncnak. A szerencsétlenségben az alelnök hat kísérője, valamint a helikopter héttagú személyzete vesztette életét.

#alt#
Garang egy májusi sajtótájékoztatón (Fotó: EPA)

Kitartanak a békefolyamat mellett

Az Omar el-Besir szudáni elnök által aláírt kommüniké egyúttal hangsúlyozta: Garang halála nem vet véget a szudáni békefolyamatnak, sőt erősíti az elszántságot az ország politikai erőiben, hogy végigmenjenek azon az úton, amelyet az alelnök és társai elkezdtek.

A békefolyamat melletti elkötelezettségét erősítette meg az SPLM is John Garang halálhírének bejelentésekor. Salva Kiir Mayardit, a mozgalom helyettes vezetője nairobi sajtókonferenciáján közölte, a mozgalom egységes marad, és továbbra is kitart a békefolyamat, a kartúmi kormánnyal januárban megkötött megállapodás mellett. Salva Kiir szintén nyugalomra szólította fel a szervezet tagjait és az egész szudáni népet.

Ennek ellenére zavargások törtek ki hétfőn Kartúmban Garang halálhírére, ahol alig egy hónapja a volt lázadóvezért egymillióan fogadták hősnek kijáró ünnepléssel. Szemtanúk szerint több ezer dél-szudáni áramlott a főváros utcáira, rátámadtak szinte mindenkire, aki arab kinézetű volt, üzleteket, gépkocsikat törtek és fosztogattak. Több helyütt lövések is hallatszottak Nem hivatalos jelentések szerint huszonnégyen - köztük több rendőr - vesztette életét a zavargásokban.

A biztonsági alakulatok nagy erőkkel vonultak ki a szudáni főváros utcáira, hogy helyreállítsák a rendet. A hatóságok tizenkét órás kijárási tilalmat rendeltek el helyi idő szerint este hat órától (közép-európai idő szerint délután négy órától).

A nyugati Dárfúr tartományban - a békekötés előtti - bő két év alatt legalább 180 ezer emberéletet követelt a kormánypárti milíciák és a lázadók konfliktusa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!