Sára, Márió
2 °C
6 °C

Erőszakos áttelepítések Darfúrban

2004.11.11. 13:01
Egy nappal a szudáni kormány és a lázadók közt megkötött békemegállapodás után erőszakkal telepítették át az EL-Geer-i menekülttábor lakóit egy közeli táborba. Az akció az ENSZ tisztviselőinek és az Afrikai Unió békefenntartóinak szeme láttára ment végbe, a BBC munkatársára gumilövedékkel lőttek.
Szerdáról csütörtökre virradólag a szudáni kormány rendőrsége rajtaütésszerű támadást intézett az El-Geer-i (Darfúr) menekülttábor ellen. Az éjszaka közepén négy, rendőrökkel teli dzsip érkezett a tábor területére, könnygázzal támadtak a menekültekre, ütötték, rugdosták őket. A BBC operatőrére gumitölténnyel lőttek.

A rendőrséget arra utasították, hogy a menekülteket szállítsák át egy néhány kilométerrel távolabbi táborba. Az akció azon a napon történt, amikorra Jan Pronk ENSZ tisztviselő látogatását várták, amiről természetesen tudtak a helyi hatóságok.

A kormány ígérget

Egy nappal korábban, szerdán a szudáni kormány átütő sikerűnek értékelt béke-megállapodást írt alá a lázadókkal. A Nigériában zajló béketárgyalások során a Khartumban ülésező kormány ígéretet tett a darfúri fegyveres harcok beszüntetésére.

Gyorsan távoztak az ENSZ képviselői

Az erőszakos kitelepítések súlyosan sértik a nemzetközi humanitárius törvényeket, de ebben az esetben a nemzetközi közösségnek nincs lehetősége arra, hogy beavatkozzon. Azon túl, hogy az ENSZ képviselői tehetetlenül szemlélték a rendőri brutalitást, majd saját biztonságuk érdekében elhagyták a helyszínt, az Afrikai Unió egységeinek sem volt se jogcíme a beavatkozásra.

A darfúri krízis során mindezidáig több mint másfélmillióan voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat és tízezrek vesztették életüket.