Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hepatitisjárvány súlyosbítja a darfúri krízist

2004.08.12. 11:57
A szudáni kormány látszólag az ENSZ-szel egyűttműködve igyekszik rendezni a 18 hónapja tartó krízishelyzetet - eddig kézzelfogható eredmények nélkül. Egészségügyi szakértők szerint a menekülttáborokban tragikus higiéniai viszonyok uralkodnak, ennek tudható be többek közt a hepatitisjárvány is.
Eddig huszonkét ember életét követelte a nyugat szudáni Darfur régióban kitört hepatitis E járvány, és valószínűleg további áldozatokra is számítani kell.

Tragikus higiéniai viszonyok

A járvány gyorsan terjed a menekülttáborokban tapasztalható rossz higiéniai körülmények miatt, jelentette Henia Dakkak, ENSZ szakértő. Dakkak szerint a terhes nők vannak leginkább kitéve a fertőzés veszélyének. A táborok rossz egészségügyi helyzetére jellemző, hogy a menekültek csupán kevesebb, mint napi két liter vízhez tudnak hozzájutni.

Több nemzetközi támogatásra lenne szükség a menekülttáborok víztisztító berendezéseinek fejlesztéséhez, mondta Dakkak, hozzátéve, hogy a határ másik oldalán, Csádban sem sokkal jobb a helyzet - sok menekült ebbe az országba távozott. A csádi menekülttáborokban sokan fedél nélkül kénytelenek élni, az utakat pedig a heves esőzések miatt le kellett zárni, így a segélyszállítmányokat sem lehetett eljuttatni a táborokba.

Szudán erőfeszítései

A szudáni kormány állítása szerint jelenleg is a helyzet megoldásán dolgozik; több ezer katonát vezényeltek a térségbe, hogy megfékezzék a milicistákat. Az ENSZ szudáni követe, Jan Pronk azonban szerdán figyelmeztette a kormányt, hogy fektessen nagyobb hangsúlyt a tizennyolc hónapja tartó konfliktus felszámolására - mint ismeretes körülbelül egymillió fekete afrikainak kellett elhagynia otthonát a kormánypárti arab milicisták miatt.

A múlt héten egyébként Szudán és az ENSZ olyan közös tervet fogadott el, amely szerint bizonyos városok körül biztonságos zónákat hoznak majd létre a közeljövőben.

Nincsenek érzékelhető eredmények

"Nem látom, hogy az egymillió menekült önszántából vissza akarna térni otthonába az elkövetkező három héten belül, és ez a biztonság hiányának tudható be" - mondta Pronk. Az amerikai Human Rights Watch emberi jogi szervezet információi szerint az arab milíciák továbbra is támadják a civileket. A szervezet a szudáni kormányt azért is bírálta, mert az a krízist felszámolandó a rendőrségbe és a hadseregbe igyekszik beolvasztani a milicistákat.