Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Négy kisebb robbanás Londonban - Összefoglaló

2005.07.21. 16:54
Egy embert sérült meg Londonban, amikor három metróállomáson és egy buszon kisebb detonáció történt egy feltehetően terrorista akció következtében.

Délután egy óra előtt három metróállomást, a Warren Street-it, az Ovalt és a Shepherd's Busht és egy kelet-londoni buszt is kiürítettek, miután négy kisebb robbanás történt két héttel a félszáz halottat követelő terrormerényletek után.

A robbanások helyszínei
London percről percre >>>

Szemtanúk beszámolója szerint a Warren Streetnél egy hátizsák robbant fel a metrószerelvényben, valószínűleg egy szögbombáról lehet szó. Eddig egy sérültről érkezett jelentés, de állapotáról nem lehet többet nem tudni.

Csak kisebb robbanások történtek, vélhetően csupán a pokolgépek beindításához szükséges detonátorok robbantak. Szemtanúk szerint a Warren Street-i bomba szét sem szakította azt a hátizsákot, amiben felrobbant. A buszon történt robbantás sem volt túl erős, csak a busz felső szintjének ablakai törtek be, az utasok nem sérültek meg.

Csak pánikkeltés?

A brit rendőrség két férfit letartóztatott a kormányzati negyedben. Az egyik fekete ruhás, közel-keleti férfinél fegyver volt, amit a rendőrök felszólítására eldobott, míg végül két gépfegyveres elvezette.

Az érintett metróállomásokat lezárta a rendőrség, négy metróvonal nem működik. A Warren Street melletti egyetemi kórházat körbekordonozta a rendőrség, és szemtanúk elmondása szerint három kommandós nyomult be. A környéket drogkereső kutyákkal kutatják végig, állítólag egy az épületbe menekült ismeretlent keresnek.


Tévék a helyszínen - klikk!
Egy szemtanú, akit az Oval állomásnál evakuáltak a BBC-nek elmondta, egy férfit látott, aki a robbanás után azonnal rohanni kezdett az állomásról. A Shepherd's Bush állomásnál a robbanás előtt egy férfi önmaga ferobbantásával fenyegetőzött, majd elrohant.

Az akció kísértetiesen hasonlít a két héttel ezelőtti merényletekre, ahol ugyancsak három metrószerelvény és egy busz volt a célpont. A BBC szakértői szerint csupán a pánikkeltés lehetett a célja az elkövetőknek két héttel a brit főváros által elszenvedett legsúlyosabb terrortámadások után.

A Scotland Yard délutáni sajtótájékoztatója szerint a Downing Street közelében őrizetbe vett két férfinak úgy tűnik, nincs köze a merényletkísérletekhez. A rendőrség értékelhető nyomokra bukkant a robbantások helyszínén, Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka szerint egyelőre nem világos, hogy a mostani robbantási kísérletek összefüggésben állnak-e a július 7-i londoni terrortámadásokkal, és korainak tartotta annak megítélését is, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatra utal-e az elkövetés módja

A csütörtöki incidens jellegéből adódóan nem valószínű, hogy ugyanaz a csoport állna az újabb merényletkísérlet mögött, amelyik a két hete elkövetett terrortámadás-sorozatért is felelős volt. Rime Allaf, a Királyi Külügyi Intézet (RIIA) - a legnagyobb londoni külpolitikai elemző- és kutatóközpont - közel-keleti kutatási programjának helyettes vezetője azt mondta: azt tűnik valószínűnek, hogy ezúttal mások próbáltak a két héttel ezelőtti, jelentős pusztítást okozó, általuk nyilván "nagy sikernek" tartott merényletek elkövetőinek nyomdokaiba lépni. Allaf szerint a múltkori támadássorozat pontos ismétlődése a terroristák tevékenységi módszereinek változását jelezné, az utóbbi években elkövetett nagyszabású terrortámadások ugyanis rendre egyszeri akciók voltak.

Egy szemtanú

"Mintha mi sem történt volna, az emberek szkeptikusan fogadják a londoni robbantásokról szóló híreket" - nyilatkozta az Indexnek egy Kelet-Londonban élő magyar fiú. Előd szerint - aki általában a felrobbantott 26-os busszal jár dolgozni, és a Hackney Roadtól öt percre lakik - az, ami ma Londonban történik, még csak a kezdet. Bővebben >>>

Második hétforduló

Nyugalomra intett mindenkit Tony Blair miniszterelnök, aki elmondta, ő sem tér el programjától, csak akkor, ha a londoni rendőrfőnök nem dönt másként, de az eseményeket kézben tartják. A londoniakat nem zökkentette ki ritmusukból a robbanássorozat, annak ellenére, hogy a metróállomások bezárása miatt ismét nagy dugókra lehet számítani.

Budapesten nem szigorítanak

Budapesten nem növelik a két héttel ezelőtt életbe léptetett intézkedéseket. Hatala József rendőr-vezérőrnagy, az Országos rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatója szerint ez azonban az események függvényében természetesen változhat. Budapesten nem növelik a két héttel ezelőtt életbe léptetett intézkedéseket. Hatala József rendőr-vezérőrnagy, az Országos rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatója szerint ez azonban az események függvényében természetesen változhat. Bővebben >>>

Két hete is robbantottak

Nem kegyelmeznek a terroristák Londonnak? A július 21-i robbantások elkövetőit még nem ismerjük, de éppen két héttel ezelőtt borította lángba a metrót és okozott nagy hatótávolságú pánikot Londonban négy muszlim fiatalember. A pakisztáni és jamaicai származású brit állampolgárok valószínűleg nem is tudták, hogy a robbantáskor magukat is kénytelenek feláldozni. A mai napig nem sikerült bizonyítani, hogy az 56 ember halálával, hétszáz másik sérülésével járó július 7-i merényletet az al-Kaida megbízásából követték el. Tovább>>>