Külföld

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 »
Utánozták a július 7-ei robbantókat

2005. július 21. - 20:56

A csütörtöki incidens jellegéből adódóan nem valószínű, hogy ugyanaz a csoport állna az újabb merényletkísérlet mögött, amelyik a két hete elkövetett terrortámadás-sorozatért is felelős volt - mondta csütörtökön az MTI-nek az egyik vezető londoni biztonságpolitikai szakelemző. Rime Allaf, a Királyi Külügyi Intézet (RIIA) - a legnagyobb londoni külpolitikai elemző- és kutatóközpont - közel-keleti kutatási programjának helyettes vezetője azt mondta: azt tűnik valószínűnek, hogy ezúttal mások próbáltak a két héttel ezelőtti, jelentős pusztítást okozó, általuk nyilván "nagy sikernek" tartott merényletek elkövetőinek nyomdokaiba lépni. Allaf szerint a múltkori támadássorozat pontos ismétlődése a terroristák tevékenységi módszereinek változását jelezné, az utóbbi években elkövetett nagyszabású terrortámadások ugyanis rendre egyszeri akciók voltak.

Értékelhető nyomokat találtak

2005. július 21. - 19:50

Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka a londoni főpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, a merényletkísérletek helyszínén sikerült rendőrségi szakértők számára is értékelhető nyomokat összegyűjteni, ami "lényeges áttöréshez" vezethet az incidensek kivizsgálásában.

A Scotland Yard főparancsnoka szerint a közös vonások ellenére egyelőre nem világos, hogy a mostani robbantási kísérletek összefüggésben állnak-e a július 7-i londoni terrortámadásokkal, és korainak tartotta annak megítélését is, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatra utal-e az elkövetés módja, de leszögezte: a tettesek célja a gyilkolás volt. A Downing Street közelében őrizetbe vett két férfinak úgy tűnik, nincs köze a merényletkísérletekhez - jelentette ki Ian Blair.


A piacok csak átmenetileg torpantak meg

2005. július 21. - 19:37

A londoni robbantások hírére csak átmenetileg torpantak meg a piacok, a katasztrófa-elhárító gépezet olajozott beindulását látva hamar lecsillapodtak a kedélyek és normális mederben folytatódott a kereskedés - írja az MTI. A font sterling rövid ideig került csak nyomás alá, majd a kereskedés visszazökkent a rendes kerékvágásba. A részvénypiacok is a devizapiacokéhoz hasonló immunitást mutattak. A főbb tőzsdéken nem történt lényeges index elmozdulás. A londoni tőzsdeindex egy időre negatív tartományba bukott, de hamarosan ismét emelkedett.

'Magyarország tudja, hogy hol a helye'

2005. július 21. - 18:30

"A demokratikus világ soha nem fogja megengedni, hogy saját értékeibe vetett hitében erőszakos eszközökkel megingassák, hogy az erőszak és a fenyegetés erősebb legyen az emberségnél és az észnél" - jelentette ki a hivatalos látogatáson Vietnamban tartózkodó Gyurcsány Ferenc kormányfő a londoni robbantásos merényletekre reagálva az MTI-nek. Gyurcsány szerint nekünk, a humanizmus, a tolerancia, a szabad multikulturalizmus képviselőinek az a dolgunk, hogy a jog bázisán megküzdjünk ezekért az értékekért, és hogy segítsük azokat, akiket fenyegetés ért. "Magyarország tudja, hogy hol a helye. Mindig azokkal lesz, akiket demokratikus hitében, meggyőződésében erőszakkal akarnak megsérteni" - mondta, végezetül leszögezve, hogy a terrorizmusnak nincsen helye "sem Európában, sem bárhol a világon".

Még egy gyanúsítottat elfogtak

2005. július 21. - 18:28

A BBC jelentése szerint még egy gyanúsítottat elfogtak a Whitehall közelében. A hírügynökség erről egyelőre nem közölt részleteket. Az első gyanúsított elfogásáról felvételeket is bemutattak. A fekete ruhás férfit a földre fektették, majd miután felállt, arra kérték, hogy nyissa szét az ingjét, amely alatt nem voltak robbanóanyagra utaló jelek.

Az újabb merényletek az előzőeket másolták volna

2005. július 21. - 18:08

A londoni közlekedési rendszerben csütörtökön elkövetett merényletek a két héttel korábbiak pontos másolatainak készültek, vélik biztonsági szakértők.

Az egyik, inkább jó szándékú magyarázat szerint az elkövetők "utánzó amatőrök" voltak, akik le akarták másolni a három metró és egy busz elleni, 56 halálos áldozatot követelő korábbi merényleteket.

A másik aggasztóbb vélemény szerint ugyanaz a gyaníthatóan al-Kaidához kapcsolódó csoport csapott le újból, noha sokkal kevésbé pusztító hatással.


Egy időben robbantottak

2005. július 21. - 18:06

"Csaknem egy időben" követték el a londoni támadásokat, néhány pokolgép azonban nem rendeltetésszerűen lépett működésbe - közölte csütörtök délután Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka. Elmondta, hogy a rendőrség kezdetektől úgy kezelte az "incidenseket", mint "négy kísérletet komolyabb robbantások előidézésére". Megerősítette, hogy a robbanószerkezetek kisebbek voltak, mint a két héttel ezelőtti merényletekhez használtak. Elképzelhetőnek mondta, hogy találtak a szakértők által is értékelhető nyomokat.

A londoni egyetemi kórházban eközben véget ért a rendőrségi akció, a fegyveres rendőrök távoztak az épületből, de a sajtó képviselőit egyelőre nem tájékoztatták a kórházban történtekről.


Nem kegyelmeznek a terroristák Londonnak?

2005. július 21. - 17:26

A július 21-i robbantások elkövetőit még nem ismerjük, de éppen két héttel ezelőtt borította lángba a metrót és okozott nagy hatótávolságú pánikot Londonban négy muszlim fiatalember. A pakisztáni és jamaicai származású brit állampolgárok valószínűleg nem is tudták, hogy a robbantáskor magukat is kénytelenek feláldozni. A mai napig nem sikerült bizonyítani, hogy az 56 ember halálával, hétszáz másik sérülésével járó július 7-i merényletet az al-Kaida megbízásából követték el. Tovább>>>

Blair tartja magát terveihez

2005. július 21. - 16:47

Nyugalomra intette a briteket nyilatkozatában Tony Blair. A kormányfő, mint mondta, nem fogja megváltoztatni a programját, hacsak a rendőrőnök másként nem javasolja. Mint mondta, a robbantók ijesztgetni próbáltak.

Elfogtak egy gyanúsítottat a kormányzati negyednél

2005. július 21. - 16:26

Újra lezárták a nemrég újra megnyitott kormányzati negyedet. A BBC helyszíni tudósítója szerint öt perccel ezelőtt elfogtak egy férfit, akit a földre szorítottak és megbilincseltek. A férfit ezekben a pillanatokban viszik be az egyik kormányzati épületbe.

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 »
hirdetés

N; N;
hirdetés