Szilárda
0 °C
6 °C

Hányszor támadták meg a WTC-t?

2003.07.23. 15:27
A Világkereskedelmi Központ bérleti jogainak tulajdonosa a biztosítók által megállapított 3,5 milliárd dollár helyett annak duplájára tart igényt, mivel szerinte kétszer történt károkozás.
A megállapított ár kétszeresét, hétmilliárd dolláros (1640 milliárd forint) biztosításai összeget igényel a Világkereskedelmi Központ (WTC) haszonbérleti jogainak tulajdonosa az épületet biztosító társaságoktól, többek között a Swiss Re és a Travelers Property Casualty Corptól - értesült az AP amerikai hírügynökség.

Két torony

Larry Silverstein, a bérleti jogok tulajdonosa azzal érvel egy szövetségi fellebbviteli bíróságnál, hogy a WTC-t ért támadás tulajdonképpen két támadás volt, és nem egy.

A biztosítótársaságok viszont azzal védekeznek, hogy az, ami szeptember 11-én történt, egy jól összehangolt akció eredménye, és ezért egy eseménynek tekintendő.

Silverstein ügyvédei szerint a New York-i törvények kimondják, nem a kiváltó okot (vagyis a támadást magát), hanem a következményeket kell figyelembe venni.

"Az első repülő az első tornyot, a második gép a déli tornyot döntötte le. Ha ezek külön események, akkor nem számít sem a hely, sem az időpont" - érvelt az ügyvéd, utalva arra, hogy a két becsapódás időben és térben egymáshoz meglehetősen közel történt.

A pénz a WTC-re kell

Tovább bonyolítja az ügyet, hogy Silverstein ható hónappal 2001 szeptember 11. előtt kötötte meg a WTC-re szóló bérleti szerződést, de a biztosítókkal nem sikerült véglegesíteni a szerződéseket.

A vállalkozó további érveit arra alapozza, hogy, ha kedvezően döntene a bíróság, több pénz jutna a WTC felépítésére, miután Silverstein partnere a pályázatnyertes tervező Daniel Libeskind építésznek és az építő cégnek, így maga is részt vesz a projektben, amely kidolgozza az új épület részletes terveit.

Hónapos huzavona várható

A bíróság várhatóan csak hónapok múlva dönt a fellebbezés jogosságáról.

Az ügyben már tavaly egyébként egy alacsonyabb szintű bíróság kimondta, hogy a kérdésben esküdtszéknek kell döntenie.

Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy a bíróság Silverstein számára kedvező döntést hoz, mivel a terrorista tevékenységgel kapcsolatban a biztosítók politikája nincs egyértelműen és pontosan kidolgozva - írja a BBC.