Mátyás
-6 °C
1 °C

Schwarzenegger nem lesz Kalifornia kormányzója

2003.07.31. 11:42
Arnold Schwarzenegger felesége kérésére nem indul Kalifornia kormányzói tisztjéért, mivel a filmsztár több időt szeretne fordítani családjára. A republikánusoknak így igencsak csökkent esélyük a győzelemre, miután valószínűleg a korábban már vesztes jelöljüket indítják.
Republikánus párti források szerint Arnold Schwarzenegger mégsem indul a kaliforniai kormányzói székért októberben tartandó választásokon.

Az ausztriai születésű amerikai filmszínész és korábbi testépítőbajnok az utóbbi hetekben célzásokat tett arra, hogy a republikánus párt színeiben ő lesz a kihívója Gray Davis jelenlegi demokrata párti kormányzónak.

Felesége kérte

Rob Stutzman, a konzervatív párt egyik szóvivője azonban úgy nyilatkozott szerdán a sacramentói KTKZ rádiónak, hogy Schwarzenegger - felesége, Maria Shriver (a néhai John F. Kennedy elnök unokahúga) nyomására - mégsem veti bele magát a politikai küzdelembe.

Arnold Schwarzenegger politikai tanácsadói elmondták, hogy a szerdán 56. életévét betöltő színész több időt szeretne tölteni családjával, valamint ódzkodik a kampány idején kikerülhetetlen személyeskedő támadásoktól és a várható rágalomözöntől.

Nagy színész, de ismeretlen politikus

Schwarzenegger feleségének nagybátyja, Massachusetts állam egyik demokrata párti szenátora, Ted Kennedy a Time magazinnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy bár Arnold valóban nagy színész, nincs garancia arra, hogy a politikában is jól teljesítene.

A tavaly novemberben újraválasztott, 60 éves Gray Davis kormányzó népszerűsége alaposan lecsökkent.

Nagyobb esélyük lett a demokratáknak

A kaliforniai lakosok többsége elégedetlen az állam pénzügyi helyzetével, jórészt ezért gyűlt össze júliusban az ellenzék által megindított visszahívási kezdeményezés keretében több mint 1,3 millió választópolgári aláírás az új kormányzóválasztás kiírása mellett.

Ennek értelmében október 7-én új kormányzót választanak Kalifornia államban. Schwarzenegger esetleges visszalépésével azonban Davis esélyei megnőnének, hiszen a republikánusok vélhetően ismét a kevésbé színes egyéniségű Bill Simon jelöltet indítanák ellene, akit tavaly már legyőzött egyszer.