Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valami történt Mauritániában

2005.08.03. 16:40
Sikeres vagy sikertelen katonai puccs történhetett a nyugat-afrikai Mauritániában, ahol elnöki egységek szerdán elfoglalták a közmédiumokat, az elnök pedig Nigerbe repült.

Valami történt Mauritániában szerdán. Vagy egy puccsal elűzték a nyugat-afrikai ország elnökét, Mauja Uld Szid Ahmed Taját, vagy ő akadályozott meg egy puccsot, írja a BBC.

Mindenesetre szerdán elnöki alakulatok elfoglalták az állami tévét és rádiót, blokádot hirdettek az elnöki negyedben, Uld Taja elnök pedig Nigerbe repült. A kormány még nem adott tájékoztatást.

Nyugalom van

A főváros, Nouakchott központjában, az elnöki negyedben helyszíni tudósítások szerint elszórtan lövöldözéseket lehetett hallani, az utcákon pedig katonai járművek cirkálnak. A katonaság egyik épületét körbevették, és állítólag magas rangú tiszteket tartóztattak le. A város egyébként nyugodt.

Uld Taja elnök a szaúdi uralkodó temetése miatt hagyta el az iszlám köztársaságot, de visszafordult és Nigerbe ment. Az elnök 1984-ben maga is puccsal foglalta el az elnöki széket, azóta viszont háromszor is nyert választásokat.

Nagy a puccsveszély

A kormány korábbi beszámolói szerint az elnök beiktatása óta már több puccsot is megakadályoztak, legutóbb 2003-ban. Az év elején kétszáz állítólagos lázadó, köztük az exelnök Mohamed Khouna Ould Haidallah ellen indult eljárás.

Számos oka lehet egy katonai puccsnak Mauritániában. Bár Uld Taja egy iszlám köztársaság feje, a szélsőséges muszlim szervezetek között van a legtöbb ellensége. Felróják neki, hogy támogatja az amerikai terrorellenes harcot, ezért vallási szervezeteket tiltat be, miközben elismeri Izraelt, és viszonylag jó kapcsolatokat ápol a zsidó állammal.

Mauritániát világosabb bőrű arabok, mórok, nyugat-afrikai feketék és elhurcolt rabszolgák leszármazottai alkotják, az etnikai konfliktusok mindennaposak. A lakosság hárommilliós, az ország nagy részét sivatag fedi.