Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Felnyílt az utolsó pecsét is Iránban

2005.08.10. 17:23
Az iráni atomprogram leállításán fáradozó atomenergia-ügynökség illetékeseinek szemei előtt törték fel a szervezet utolsó pecsétjét Iszfahánban, ahol hétfőtől újra beindult az urándúsítás.

Eltávolították az utolsó pecséteket is Iránban, az ENSZ által zárolt iszfaháni urándúsító üzemből helyi idő szerint szerda délután.

Az ENSZ illetékes szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megerősítette a pecsétek feltöréséről érkező beszámolókat.

A pecsétek eltávolítása "a NAÜ felügyelete alatt zajlott" - közölte Mohammed Szaidi, az iráni atomenergiai szervezet alelnöke, hozzátéve, hogy a munka akár már órákkal a pecsétek feltörése után újrakezdődhet az így felszabadult berendezéseken.

Irán már hétfőn újraüzemelte iszfaháni urándúsító létesítményt, ahol tavaly novemberben függesztették föl a munkát, de néhány kulcsfontosságú gyártóegység mostanáig lepecsételve maradt.

A NAÜ, amelynek munkatársai előzőleg megfigyelő kamerákat helyeztek el az iszfaháni üzemben, már kedden zöld jelzést adott a gyár megnyitása előtt.

A testület szavahihetősége még kockán forog

Közben a NAÜ 35 tagú kormányzótanácsa egyetértés híján elhalasztotta a döntést az iráni atomprogramról, s az ügyben szerdára összehívott hivatalos ülést csütörtökre tették át.

Amint azt az ügynökséghez közelálló egyik diplomata elmondta, a semleges országok küldöttei ellenzik, hogy a testület határozatot hozzon Irán ügyében, s azt szorgalmazzák, hogy ehelyett inkább a kormányzótanács elnöke adjon ki egy egyszerű állásfoglalást.

Elárulta azt is, hogy a nyugati országok közben "úgy érzik, a testület szavahihetősége forog kockán, miután Irán eddig a testület megannyi határozatát figyelmen kívül hagyta".