Mátyás
-6 °C
1 °C

Irán hétfőtől felújítja az uránium-átalakítást

2005.07.31. 20:41
Irán közölte, hogy hétfőn felújítja a nukleáris fűtőanyaggal kapcsolatos tevékenységeket, miután az Európai Unió a Teherán által megjelölt határidőig nem terjesztett elő javaslatokat a diplomáciai zsákutcából való kijutásra.
"Mivel nem kaptuk meg az EU javaslatát, természetesen holnap felújítjuk a munkát az iszfaháni létesítményben" - közölte vasárnap újságírókkal egy magas rangú, név nélkül nyilatkozó iráni illetékes.

Az iráni nemzetbiztonsági főtanács vasárnapi ülése után szintén név nélkül közölte egy iráni forrás, hogy Teherán "hétfőn átadja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a levelet" urániumátalakító tevékenysége azonnali felújításáról.

Az iszlám köztársaság vasárnapi határidőt szabott, hogy az Európai Unió benyújtsa terveit arra vonatkozóan, milyen gazdasági és politikai ösztönzőket nyújtanak Iránnak, ha lemond vitatott nukleáris programjáról.

A brit külügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a brit, a francia és a német külügyminiszter, valamint az Európai Unió illetékes főmegbízottja az iráni tárgyalóküldöttség vezetőjéhez intézett levelében megerősítette, hogy "egy hét múlva átfogó és részletes javaslatokat küldenek Iránnak" a vitás témakörben.

Ez abból a megállapodásból fakad, amely májusban született Genfben a három nyugati ország és Irán képviselőinek tárgyalásain. London egyúttal "szükségtelen és káros" lépésnek minősítette Teherán fenyegetőzését, hogy új európai javaslat hiányában felújítja bizonyos nukleáris tevékenységét.

A dúsított uránium atomerőművekben használható, de nagyfokú dúsítás esetén atomfegyver előállítására is alkalmas. Az EU és az Egyesült Államok azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver-arzenált akar kiépíteni, ezért figyelmeztetik, hogy ha Teherán felújítja az urániummal kapcsolatos tevékenységét, az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak, és szankciókat kérnek az iszlám köztársaság ellen.

Teherán váltig állítja, hogy atomprogramja békés jellegű, és kizárólag áramtermelés célját szolgálja.