Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hatástalan eszközökkel a terror ellen

2004.08.27. 23:09
Kapcsolódó cikkek (1)
Az ENSZ által felkért szakértők hatástalannak tartják az al-Kaida ellen alkalmazott nemzetközi szankciókat, és megkérdőjelezik a terrorizmus elleni háború gyors sikerének esélyét is. Eközben az FBI kórházak elleni terrorakciók veszélyére figyelmeztetett.
Azok az intézkedések, amelyek a nemzetközi terrorhálózat pénzutánpótlását lennének hivatottak elvágni, nem érik el céljukat, áll abban a független szakértők által készített jelentésben, amelyet az ENSZ New York-i székhelyén hoztak nyilvánosságra csütörtök este.

Ennek oka az, hogy az al-Kaida legtöbb akciója kevés pénzből is megvalósítható, kivéve talán az olyan látványos merényleteket, mint amilyen a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrortámadás volt.

Az Oszama bin Laden vezette hálózat ugyanakkor megtanult élni a média adta lehetőségekkel, és képes kihasználni az iraki háború keltette indulatokat az iszlám világ támogatásának megszerzésére, áll a jelentésben.

A szerzők szerint a terrorhálózat folytatja azon törekvését is, hogy vegyi vagy biológiai tömegpusztító fegyverre tegyen szert. Az általa jelentett fenyegetés ily módon nagyobb mint valaha, és jellegében is változik.

A jelentéstevők mindebből arra a következtetésre jutnak, hogy nincs esély az al-Kaida és a vele kapcsolatban álló terrorizmus gyors felszámolására. Ezzel szemben a terroristák képesek arra is, hogy egy nemzetközi válság kialakulásának benyomását keltsék.

Veteránkórházakra lesne az al-Kaida?

Eközben pénteken azt közölték amerikai biztonsági illetékesek, hogy háborús veteránok kórházait veheti célba az Egyesült Államokban az al-Kaida terrorszervezet és más iszlám fegyveres csoportok. Az FBI és a belbiztonsági minisztérium két, veteránokat kezelő kórház körül észlelt gyanús tevékenységre hivatkozott.

A biztonsági ügynökségek ugyanakkor arról számoltak be, hogy nincs hiteles értesülésük bármilyen készülő támadásról. Szakértők szerint a terroristák azért szemelhették ki a veteránokat kezelő kórházakat, mert azokat kevésbé őrzik, mint a hagyományos katonai létesítményeket.