Ödön
2 °C
11 °C

Temetik a beszlani áldozatokat

2004.09.05. 13:23
Az orosz kormány háromszázezer forintos temetési segélyben részesíti a hozzátartozókat. Vasárnap temetik az alsósok önfeláldozó tanárnőjét és egy idős tornatanárt is, akik saját életüket adták a gyerekek kimentéséért.
Megkezdődött a beszlani túsztragédia áldozatainak temetése Észak-Oszétiában. Vasárnap huszonkét család búcsúzik el Beszlanban halottaitól, a térségben többséget alkotó ortodox keresztények temetési szertartásának megfelelően.

Összefoglaló a beszlani túszdrámáról >>>

A hatóságok megkezdték a temetési segélyek kiosztását, áldozatonként 43 ezer rubelt (mintegy 300 ezer forint) adnak.

Vasárnap temetik az alsó osztályosok tanítónőjét, Vitajeva Galinát, aki önfeláldozásával 15 gyermeket mentett meg a haláltól azzal, hogy a gyerekeket az ablakon keresztül menekítette ki.

Az iskola 59 tanárából nyolc meghalt. Köztük a hetvenes éveiben járó tornatanár, aki néhány gyerekről életét kockáztatva szedte le a ráakasztott kézigránátokat. További hat tanárt eltűntként tartanak nyilván.

Az áldozatokért imádkoznak a pravoszláv templomokban

II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája arra szólított fel, hogy vasárnap az összes oroszországi templomban mondjanak misét a tragédia áldozatainak lelki üdvéért. Hangoztatta, hogy imádkozzanak a halottakért, a kórházakban lévőkért, és azokért, akiknek támogatásra van szükségük.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 338-ra emelkedett a túsztragédia hivatalos áldozatainak száma, míg az észak-oszétiai halottasházakban közel négyszáz áldozatot számoltak össze.

A terrortámadás helyszínén, a beszlani iskolánál emlékezők vörös és rózsaszín rózsákat helyeztek el. Az emberek a bejárati ajtóra eltűnt hozzátartozóik képeit tűzték fel abban bízva, így sikerül megtalálni szeretteiket.

Valgyimir Putyin orosz elnök szombaton szeptember 6-át és 7-ét a beszlani áldozatok gyásznapjaivá nyilvánította.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?