Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Temetik a beszlani áldozatokat

2004.09.05. 13:23
Az orosz kormány háromszázezer forintos temetési segélyben részesíti a hozzátartozókat. Vasárnap temetik az alsósok önfeláldozó tanárnőjét és egy idős tornatanárt is, akik saját életüket adták a gyerekek kimentéséért.
Megkezdődött a beszlani túsztragédia áldozatainak temetése Észak-Oszétiában. Vasárnap huszonkét család búcsúzik el Beszlanban halottaitól, a térségben többséget alkotó ortodox keresztények temetési szertartásának megfelelően.

Összefoglaló a beszlani túszdrámáról >>>

A hatóságok megkezdték a temetési segélyek kiosztását, áldozatonként 43 ezer rubelt (mintegy 300 ezer forint) adnak.

Vasárnap temetik az alsó osztályosok tanítónőjét, Vitajeva Galinát, aki önfeláldozásával 15 gyermeket mentett meg a haláltól azzal, hogy a gyerekeket az ablakon keresztül menekítette ki.

Az iskola 59 tanárából nyolc meghalt. Köztük a hetvenes éveiben járó tornatanár, aki néhány gyerekről életét kockáztatva szedte le a ráakasztott kézigránátokat. További hat tanárt eltűntként tartanak nyilván.

Az áldozatokért imádkoznak a pravoszláv templomokban

II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája arra szólított fel, hogy vasárnap az összes oroszországi templomban mondjanak misét a tragédia áldozatainak lelki üdvéért. Hangoztatta, hogy imádkozzanak a halottakért, a kórházakban lévőkért, és azokért, akiknek támogatásra van szükségük.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 338-ra emelkedett a túsztragédia hivatalos áldozatainak száma, míg az észak-oszétiai halottasházakban közel négyszáz áldozatot számoltak össze.

A terrortámadás helyszínén, a beszlani iskolánál emlékezők vörös és rózsaszín rózsákat helyeztek el. Az emberek a bejárati ajtóra eltűnt hozzátartozóik képeit tűzték fel abban bízva, így sikerül megtalálni szeretteiket.

Valgyimir Putyin orosz elnök szombaton szeptember 6-át és 7-ét a beszlani áldozatok gyásznapjaivá nyilvánította.