Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Putyin: alábecsültük a terrorveszélyt

2004.09.05. 20:25
A túszdráma szerdán vette kezdetét, csecsen fegyveresek egy csoportja túszul ejtette Oroszország déli részén lévő Beszlan város iskolájában az évnyitó ünnepségre érkező gyerekeket és felnőtteket. A tornateremben, ahol a túszokat tartották, felrobbant egy bomba, a terroristák a menekülő túszokra lövöldöztek, a kommandósok közbeléptek. A hivatalos magyarázatok szerint így kezdődött pénteken, magyar idő szerint tizenegy óra után nem sokkal a 394 halálos áldozatot követelő "túszmenekítés". Az iskolában már a nyáron elkezdték a fegyverek felhalmozását.
Az észak-oszétiai elnöki adminisztráció 338 halottról adott jelentést, köztük 155 gyermekről, a beszlani halottasház dolgozója ugyanakkor 394 áldozatról számolt be. Vasárnap reggel több gyermek is meghalt a kórházkban. 191 embert még keresnek. Tisztázatlan, hogy a biztonsági erők által megölt - az eddigi adatok szerint - 27 terroristát a helyszínen talált halottakhoz sorolták-e. Vasárnap bejelentette lemondását az északoszét belügyminiszter, Kazbek Dzantijev.

Képek
2004.09.06
A News of The World angol lap más forrásból meg nem erősített információi szerint a terroristák megkéselték a fogva tartott gyerekeket - köztük egy 18 hónapos csecsemőt - , néhányuk szemét pedig kiszúrták. A lap orosz orvosokra hivatkozva közli azt is, hogy a csecsen fegyveresek 15 éves lányokat erőszakoltak meg. A Telegraph című londoni napilapnak nyilatkozó szemtanúk szerint ezzel szemben konkrét kínzás nem volt, a terroristák ugyanakkor embertelenül bántak túszaikkal.

Közvetlenül az iskola lerohanása után több túszt is demonstratívan kivégeztek. Egy a New York Timesnak nyilatkozó szemtanú szerint a túszdráma második napján több súlyos sérültet kivezettek a tornateremből, ahol a foglyokat tartották, és a folyosón kivégezték őket. A túszejtők azonnal kikapcsoltatták a túszok mobiltelefonjait. "Ha egy telefon megszólal, húsz túszt végzünk ki" - fenyegetőztek egy kiszabadult túsz szerint.

Nem ihattak, mert nem tárgyaltak

A túszszedők az első órákban még hagyták inni az embereket, az első éjszakán azonban ezt is megtiltották. Indoklásuk szerint az orosz hatóságok nem voltak hajlandóak tárgyalni követeléseikről, ezért vonták meg a folyadékot a túszoktól. Mivel eddigre elviselhetetlen hőség lett a túlzsúfolt tornateremben, többen is saját vizeletükkel oltották szomjukat.

Azonosítatlan áldozatok

Többeket még mindig nem sikerült azonosítani, 200 embert eltűntként tartanak nyilván. Holnap és kedden gyásznapot tartanak Oroszországban.

Putyin: gyengének mutatkoztunk

Szombaton Putyin tízperces tévébeszédben ismerte el, hogy alábecsülték a terrorveszélyt, és összefogásra buzdította Oroszországot a terror elleni harcban.

"Gyengének mutatkoztunk, és a gyengét eltapossák" - jelentette ki az orosz elnök az állami televíziók által egy időben sugárzott beszédben. Putyin e gyengeséget a Szovjetunió összeomlásával hozta kapcsolatba, és elmondta, Oroszországnak "nincs más választása", mint javítani a biztonsági intézkedéseken, és éberebbnek lennie. Részletek >>>.

A káoszt a felfegyverzett rokonok is okozták

"Ennél mélyebbre nem lehet süllyedni"
A terrorizmus a beszláni iskolások lemészárlásával átlépte a lehetséges legutolsó határt, írta elemzésében a szombati The Sun. A legnagyobb brit tömeglap szerint "innen már nincs lejjebb: a terroristák elérkeztek a pokol fenekére". A cikk szerint Beszlan Oroszország szeptember 11-éje lett. Az amerikai szeptember 11-e a mészárlás mértéke miatt volt megdöbbentő, Beszlan viszont féktelen barbárságával képesztette el a világot, írta a The Sun.

A vasárnapi Sunday Express titkosszolgálati információkra azt írja, Samil Bászájev csecsen lázadóvezér 2002-ben merényletet tervezett elkövetni Tony Blair ellen a brit uralkodó trónra lépésének 50. évfordulóján. Részletek >>>

Vlagyimir Putyin orosz elnök gyásznappá nyilvánította szeptember 6-át és 7-ét, vasárnap elkezdték eltemetni a túszdráma halottait, Oroszország minden templomában a tragédiára emlékeznek. Részletek >>>

Az észak-oszétiai illetékesek szombati tájékoztatása szerint a túszdráma során több mint 700 ember sebesült meg. Nagyon sok gyerek a hátukon sérültek meg, mivel a terroristák célzott lövéseket adtak le az iskola épületéből menekülő túszokra. A terroristák szeptember elsején több mint ezer ember ejtettek túszul a beszláni iskolában.

A Sunday Times helyszíni tudósítása szerint a túszok felfegyverzett hozzátartozói már az első naptól fogva rendre belőttek az iskolába, annak ellenére, hogy a túszejtők minden csecsen sebesültért 20 foglyuk kivégzésével fenyegetőztek. A lapnak orosz katonai illetékesek elismerték: a legnagyobb hibák egyike az volt, hogy az iskola közelébe engedték a túszok felfegyverzett rokonait, akik szintén az iskola felé nyomultak, amikor a roham elkezdődött, akadályozva a terroristák kézre kerítését.

Terroristát lincselt a tömeg>>>

A beszláni iskolát elfoglaló terroristák közül huszonhat meghalt az orosz biztonsági erőkkel vívott tűzharcban, egyet saját társai öltek meg. Három terroristát élve fogtak el, egy negyediket a tömeg lincselt meg. Néhány személy zendülést próbált provokálni a túszul ejtett gyermekek és felnőttek hozzátartozói között a hatóságok ellen, akik az utcán gyülekezve várták a híreket. Zendülés ugyan nem tört ki, a felheccelt hozzátartozók azonban megnehezítették a hatóságok munkáját.

'A gyerekeket felrobbantották' - orosz lapszemle>>>

Már nyáron felhalmozták a fegyvereket

Tekintse meg képeinket!
2004.09.05
Még jóval túszejtő akciójuk előtt nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és robbanóanyagot halmoztak fel a terroristák a beszlani iskola épületében, közölte szombaton egy, a terrorcselekmény kivizsgálásához közel álló forrás. "A robbanóanyagokat, fegyvereket és lőszereket még a nyáron elhelyezték az iskolában, ahol építkezés folyt" - mondta el az észak-oszétiai különleges szolgálatok egyik tagja az Interfax orosz hírügynökségnek.

Az illető közlése szerint tanúk, túlélő túszok elmesélték, hogy a szerdai túszejtés kezdete után nem sokkal a terroristák egy iskolai rejtekhelyről hozták elő a fegyvereiket.

Jelentkezett az Iszlambúli Brigádok

A két orosz utasszállító felrobbantását, valamint egy moszkvai metróállomás bejáratánál kedden végrehajtott öngyilkos merényletet is magára vállaló Iszlambuli Brigádok szerint a túszejtésért az orosz kormány a felelős. Török lapok az orosz különleges egységek amatőrizmusával magyarázzák az áldozatok magas számát.
Az Iszlambuli Brigádok Moszkvát hibáztatja>>>

Putyin Beszlánban

A csecsen válság és Oszétia
forrás: BBC Online
A Szovjetunió felbomlása után nem sokkal, 1992-ben ingusföldi csapatok megtámadták a szomszédos Oszétiát, mert a csecsenekkel rokon ingusok maguknak követelnek egy területet Vlagyikavkaz körül. Oszétia a véres konfliktusban Moszkva segítségével visszaverte a támadást. A harcoknak több száz halálos áldozata volt, és Oszétiából elmenekült az ott élő ingusok legtöbbje. A két köztársaság azóta sem kötött békét egymással. (MTI)
Putyin szomobati váratlan látogatásán először a beszlani kórházat kereste fel, majd a túszdrámában érintett katonai és közigazgatási vezetőkkel tanácskozott. Észak-Oszétiát Oroszország déli előretolt állásának nevezve az elnök közölte: elrendelte Beszlan blokádját, és Oroszország észak-oszétiai határszakaszának lezárását mindaddig, amíg a még szökésben lévő támadókat - egyes hírek szerint négyen vannak - el nem fogják.

Putyin orosz elnök szombat délelőtt visszatért Moszkvába, ahol újból elmondta: nem volt más lehetőség a túszmentésre. Hat súlyosan sebesült gyermeket repülőgépen Moszkvába szállítottak. Beszlan gyermekklinikáján szombat reggel moszkvai pszichiáterek kezdték meg a túszok és a tragikus eseményekben érintett más személyek kezelését.
Putyin visszatéréséről, a sebesült gyerekekről, a pszichiáterek munkájáról bővebben >>>

Mégis tárgyalni kellene

Vlagyimir Putyin népszerűsége a beszlani túszdráma előtt, politikai pályafutása alatt először, csökkent, mert szociális reformok miatt számos kedvezményt el kíván törölni. Egy német szakértő szerint egy sikeres csecsenföldi leválás példaként szolgálhatna Ingusföld és Dagesztán számára. Putyinnak a csecsenek hiteles képviselőivel a túszdráma ellenére is tárgyalni kellene.
A Putyin-korszak legsúlyosabb válsága>>>

Lövöldözés után mentőakció

2004.09.03.
Pénteken a káosz azután tört ki, hogy egy szemtanú beszámolója szerint a tornateremben, ahol a túszokat tartották, leesett a falról egy bomba - az épület falát a terroristák körbeaknázták -, és felrobbant. A túszok között pánik tört ki, és az épület felrobbantásától tartva menekülni kezdtek. Ezzel egy időben érkeztek meg azok a mentőalakulatok is, amelyek a terroristákkal megbeszéltek értelmében a túszdráma előző napi áldozataiért jöttek. Az orosz rendfenntartók harminc túsz kitörése után léptek akcióba, a rendőrök rést robbantottak az iskola falán.

A zűrzavarban lövöldözés tört ki, majd megindult a mentőakció. A menekülők közé vegyülve több terrorista megszökött, egyik csoportjuk estig tartotta magát elbarikádozva egy közeli épületben. A terroristák egy másik csoportja több túszt ejtve az iskola pincéjében barikádozta el magát, őket csak magyar idő szerint este nyolc körül sikerült likvidálni.
A túszdráma percről percre>>>

A kezdet

A túszdráma szerdán vette kezdetét, fegyveresek egy csoportja teherautóval tört be a Vlagyikavkaztól nem messze fekvő Beszlan iparváros 1. Középiskolájának évnyitó ünnepségére. A túszszedők lövöldözve és gránátokat dobálva terelték egybe a megnyitón részt vevő gyerekeket és rokonaikat. A kisgyerekeket csokoládéval csábítgatták magukhoz.

Összefoglalónk az első nap eseményeiről>>

Tervezetlen akció?

2004.09.02.
A túszdrámában hamar patthelyzet alakult ki, az öngyilkos merényletekre is kész terroristák teljesíthetetlent, Csecsenföld függetlenségét követelték, így hamar megrekedtek a tárgyalások. A két évvel ezelőtti moszkva túszdráma megismétlődésétől tartva - a Dubravka utcai színházban fogva tartott hétszáz túsz közül száznál is többen vesztették életüket a rendőrségi roham előtt bevetett harci gáz hatására - Putyin elnök csütörtökön ígéretet tett a túszok életének megkímélésére. A biztonsági erők mindvégig tagadták, hogy akcióra készülnének, a pénteken történteket sem ők kezdeményezték. Az Indexnek nyilatkozó szakértők ennek ellenére véres véget jósoltak a túszdrámának.

Összefoglalónk a túszdráma második napjáról>>

Véres véget jósol a túszdrámának a szakértő

Erőszakkal oldhatják meg a túszdrámát

A túszdráma során végig tisztázatlan volt, és még most sem ismert, hogy hány túszt tartottak fogva Beszlanban. Az első jelentések százhúsz túszról szóltak. A szám előbb 354-re, majd ötszáz fölöttire emelkedett a hivatalos források közlései szerint. Azonban a szemtanúk és több helyi politikus is ezer fölötti túszt említettek. Hasonló titkolózás folyt a túszszedők számáról, ami pillanatnyilag sem ismert. Az áldozatok számáról is hallgatnak a hatóságok. Első közléseik szerint a kialakult káoszban heten vesztették életüket. A hírügynökségek már százötven körüli áldozatról beszéltek, mire a válságstáb elismerte hetvenkilenc áldozat azonosítását.