Rice mégis tanúvallomást tesz a 9/11 bizottság előtt

2004.03.30. 19:07
George Bush amerikai elnök korábbi álláspontját megváltoztatva úgy döntött, hogy Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó mégis tegyen eskü alatt nyilvános tanúvallomást a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előzményeit és körülményeit kivizsgáló bizottság előtt.
A Fehér Ház egy ideig olyan kompromisszumra törekedett, hogy a tíztagú testület két vezetője ismét a nyilvánosság kizárásával találkozzon a főtanácsadóval, amint azt korábban egyszer már megtette, de ezúttal a beszélgetés jegyzőkönyvét utána hozzák nyilvánosságra. A demokrata párti ellenzék erősödő bírálatának és a sajtó fokozódó nyomásának a hatására az elnök a politikai kármentés jegyében mégis engedni kényszerült.

Az egész ügynek különleges politikai töltetet adott Richard Clarke volt fehér házi terrorizmusszakértő minap tett tanúvallomása, amelyben azt rótta fel a jelenlegi kormánynak, hogy 2001. januári hivatalba lépése után elhanyagolta a terrorizmus elleni harcot, alábecsülte az al-Kaida terrorhálózat veszélyességét, mivel az iraki rezsim volt a vesszőparipája.

Condoleezza Rice televíziós interjúk sorozatában védelmezte önmagát és az elnököt. Az ellenzék, köztük a Fehér Ház elhódítására készülő John Kerry szenátor felrótták neki, hogy ha ennyi ideje van a tévében szerepelni, miért nem tud időt szakítani a bizottsági meghallgatásra is. A Fehér Ház a végrehajtó hatalom jogaira hivatkozva utasította el az eskü alatti nyilvános meghallgatást. Az érvelés szerint az elnöki tanácsadókat nem a szenátus erősíti meg hivatalukban, így nyilvános meghallgatásra sem kötelezhetők.

A kormány túl sokáig próbálkozott a kompromisszummal, amivel csak azt érte el, hogy a sajtó továbbra is Richard Clarke vádjaival foglalkozik. Clarke könyvet is írt a témában, amely egy nappal tanúvallomása előtt jelent meg. A négy elnököt is kiszolgáló, a Fehér Házból tavaly távozott szakértő könyvében egyebek között azt írta, hogy a nemzetbiztonsági főtanácsadó 2001 elején, hivatalba lépésekor benyomása szerint még csak nem is hallott az al-Kaida terrorhálózatról.

A Fehér Ház főjogásza azt is közölte, hogy Bush elnök és Dick Cheney alelnök a nyilvánosság kizárásával kész a testület egésze előtt megjelenni és válaszolni kérdéseikre.