Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kerry átvette a vezetést Bushtól

2004.10.03. 01:50
A Newsweek magazin legfrissebb számában megjelent közvélemény-kutatás szerint John Kerry szenátor kétszázalékos többséggel ugyan, de Bush elé került.
Az első televíziós vita után John Kerry szenátor jobban áll George Bush elnöknél a Newsweek amerikai hetilap legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint.

A szombaton nyilvánosságra hozott felmérés szerint a biztosan választók körében a demokrata párti elnökjelölt a szavazatok 49 százalékára, míg a Fehér Ház jelenlegi lakója a szavazatok 46 százalékára számíthat.

A független Ralph Nader indulásával is számolva Kerry a szavazatok 47, Bush pedig 45 százalékát kapná.

A Newsweek felmérése közvetlenül a két elnökjelölt csütörtök este tartott vitája után kezdődött és szombaton reggel fejeződött be. Összesen 1013 választói jegyzékbe vett polgárt kérdeztek meg.

Eddig Bush vezetett

A hasonló mintán végzett legutóbbi Newsweek-felmérés Bush előnyét mutatta: az elnök akkor a szavazatok 49 százalékára számíthatott Kerry 43 százalékával szemben. (Nadert a szavazók 2 százaléka választotta volna.) A jelenlegi elnök előnye a Republikánus Párt konvenciója után 11 százalék volt.

A csütörtöki első vitát 62,5 millió amerikai tévénéző követte figyelemmel. A szócsata után azonnal készült közvélemény-kutatások szerint a nézők véleménye az volt, hogy nagy fölénnyel John Kerry nyerte a vitát.