Géza
-12 °C
-4 °C

Szíria visszavágna

2003.10.08. 17:00
Miután az Izraelt elmarasztaló szír javaslatot elnapolták az ENSZ-ben, egy szír nagykövet Izrael megtámadását hozta szóba arra az esetre, ha még egy, a hétvégihez hasonló támadás éri az országot. Egy izraeli nem hivatalos forrás szerint Szíria csak az arab világ előtt akart jó színben mutatkozni.
Katonai akcióval válaszolhat Szíria egy esetleges újabb izraeli csapásra, nyilatkozta Spanyolország szír nagykövete Damaszkuszban szerdán, jelentette a Reuters.

Szíria csak keményít

"Ha Izrael megtámadja Szíriát egyszer, kétszer, háromszor, természetes az, hogy a szír nép, a kormány és a hadsereg válaszolni fog, mégpedig minden rendelkezésére álló eszközzel"- nyilatkozta a nagykövet, Mohszin Bilal.

Izraeli biztonságpolitikai forrás erre reagálva elmondta, Izrael nem akarja növelni a feszültséget a két ország között, és reméli, hogy Szíria nem akar háborút indítani. Hivatalosan Izrael egyelőre nem reagált a nagykövet szavaira.

A forrás megjegyezte még, a nagykövet üzenete inkább az arab világnak szólt, és Szíria kemény kiállását volt hivatva bizonyítani. Izraelnek nem kell komolyan vennie.

Szíria megróná Izraelt

A nagykövet a vasárnapi rakétatámadásra reagált, amelyet az izraeli hadsereg palesztinok által szombaton elkövetett, tizenkilenc ember halálát követelő öngyilkos merényletre válaszul hajtott végre. Az 1973-as közel-keleti háború óta legjelentősebb Szíria elleni rakétatámadás célpontja a főváros, Damaszkusz melletti, állítólag palesztin terroristákat kiképző tábor volt. Szíria szerint az izraeli rakétákkal egy menekülttábort lőttek szét.

Az eset komoly nemzetközi visszhangot váltott ki, Szíria az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjaként hétfőn indítványozta egy Izraelt elmarasztaló határozat meghozatalát.

Bár a szír javaslatot elnapolták, a nyilvános vitában több állam elítélte mind az izraeli eljárást, mind pedig a legutóbbi palesztin öngyilkos merényletet.