Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

A dalai láma szerint Tibetnek jobb, ha Kína része marad

2004.10.18. 13:35
Úgy tűnik, a dalai láma beletörődik abba, hogy Tibet kínai tartomány maradjon továbbra is, sőt a Time magazinak adott interjújában kifejtett véleménye szerint, a gazdaságilag fejletlen, ám természeti kincsekben jó adottságokkal rendelkező Tibet számára a fejlődő és az utóbbi években folyamatosan megváltozó Kína jelentheti a fellendülést.
Tibetnek jobb, ha Kína része marad, feltéve, hogy tiszteletben tartják kultúráját és természetes környezetét, vélte a dalai láma abban az interjúban, amelyet az amerikai Time magazin legfrissebb számának adott.

Tibet emigrációban élő vallási és politikai vezetője az interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy Tibet jelentős elmaradottsággal küzd. Nagy, természeti kincsekben gazdag, de nem rendelkezik sem technológiával, sem szakértőkkel ezek kiaknázására.

"Ezért nagyobb előnyt tudunk kovácsolni abból, ha Kína szerves része maradunk, feltéve, ha kultúránkat és csodálatos természetes környezetünket tiszteletben tartják és erre kapunk bizonyos garanciát" - mondta.

A kínaiakat érdekli a tibeti kultúra

A béke Nobel-díjas vallási vezető szerint derűlátásra ad okot, hogy a kínaiakat érdekli a tibeti kultúra és vallási élet, annak ellenére, hogy a pekingi rendszer nem változott.

"Számos kommunista és önkényuralmi rendszer, beleértve a Szovjetuniót, nem erőszakkal, hanem a nép nyomására változott meg. Kínában még mindig ugyanaz a rendszer működik, de a valóságban nagyon sok minden változik" - jelentette ki a dalai láma.

2002-ben kezdődött párbeszéd

A kínai kormány és a dalai láma közti kapcsolatokat 2002-ben újították fel, kilenc évi szünet után. A tibeti vezető két képviselője szeptemberben Pekingbe látogatott, s bár tárgyalásaikon nem történt áttörés, a felek a párbeszéd folytatása mellett foglaltak állást.

A dalai láma észak-indiai száműzetésben él 1959 óta. Ekkor menekült el Tibetből az 1950 óta tartó kínai megszállás elleni lázadás leverése után. Tibetben jelenleg hatmillió tibeti és nyolcmillió kínai él, miután Peking tömeges betelepítésekkel akarta megakadályozni a himalájai ország elszakadási törekvéseit.