Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Hidegháborús hangulat Ukrajnában

2004.10.29. 14:57
A független Ukrajna eddigi legfontosabb elnökválasztásának első fordulóját tartják vasárnap, amikor eldőlhet kelet vagy nyugat felé orientálódik az ország. Bár a választási kampányban megkerülhetetlen eszköz, a média a hatalom kezében összpontosul, az ellenzéki jelölt, Viktor Juscsenko és Leonyid Kucsma utóda, Viktor Janukovics között az előrejelzések szerint szoros verseny várható.
Hidegháborús színtérré változott az elnökválasztás előtti hetekben Ukrajna, legalábbis ha az országba látogató orosz és amerikai politikusok, az utcákon feltűnő demonstrálók és házkutatáson átesett szerkesztőségek, ellenzéki szervezetek irodáinak számát vesszük figyelembe. Az ország, amely még mindig nem döntötte el, a glóbusz melyik feléhez, a nyugatihoz vagy a keletihez csatlakozzék, vasárnap dönt a 1994. óta elnöklő Leonyid Kucsma utódjáról.

Fej fej mellett

Kucsma, Putyin és Janukovics Kijevben
fotó: EPA
A posztszovjet térségben bevett szokás, hogy az elnök maga nevezi ki utódát, jelen esetben Viktor Janukovicsot, ám könnyen előfordulhat, hogy Ukrajnában idén más forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok, ugyanis az ellenjelölt, a nyugat-párti Viktor Juscsenko nagy meglepetésre ugyanakkora támogatottságot (negyven-negyven százalék) élvez, mint a miniszterelnök, sőt sokak szerint, ha nem történnek törvénytelenségek a kétfordulós választáson, nyerni fog.

Juscsenkó ugyanakkor nincs könnyű helyzetben, a televíziók egésze és a rádiók nagy része a hatalomhoz közelálló oligarchák ellenőrzése alatt áll, ezért az ellenzéki jelöltnek az elektronikus médiában szinte alig van lehetősége pozitívan szerepelni. Elemzők mégis hangsúlyozzák, Ukrajnában az utóbbi években - nem kis európai és amerikai támogatással - megerősödtek a civil szervezetek, és lázadozik a sajtó egy része is, pénteken például hét újságíró hagyta ott az 1+1 televíziót "a hatalom elviselhetetlenné vált cenzúrája miatt".

Miközben a hatóságok ellenzéki szervezeteknél tartanak házkutatásokat (a házkutatás sikeréről általában maguk gondoskodnak), az ellenzék látványos utcai akciókkal próbál a nyilvánosságban maradni. A héten a Juscsenkó-pártiak öltöztek narancssárgába, az egyetemistákból álló PORA a börtönviselt Janukovics ellen tüntetett rabruhában.

Az oligarchák Janukovicsra szavaznának

A donyecki kormányzó, majd miniszterelnök Janukovicsot éppen börtönviselt múltja miatt Kucsma eleinte nem szánta utódjának, de végül kénytelen volt a kormányintézmények folyosóin egyre népszerűbb miniszterelnököt valódi jelöltként kezelni. Ez a választás ugyanis Leonyid Kucsma és az elnöki hivatal befolyásos vezetője, Viktor Medvedcsuk hatalomban maradását is eldönti, miután nem sikerült keresztülvinni, hogy Kucsma a Fehérorsz elnökhöz, Lukasenkóhoz hasonlóan, harmadszorra is elinduljon az elnökválasztáson.

Bár sokak szerint Janukovics választási csalás nélkül nem nyerhet, ha az ország gazdaságát kézben tartó, és különösen az ország közepén és keleti részén megtalálható érdekcsoportokon múlna, ő maradna hatalmon. Ugyan Ukrajnában nehéz éles vonalakat húzni a folyton váltakozó erővel bíró gazdasági és politikai érdekcsoportok, oligarchák között, a két legerősebb, a donyecki és dnyietropetrovszki is Janukovicsot támogatja.

Nyugatra vagy keletre

Viktor Juscsenkó
fotó: EPA
Vlagyimir Putyin a napokban látogatott Ukrajnába, hogy alig burkoltan Janukovics mellett kampányoljon. Az orosz elnöknek nem mindegy ugyanis, mennyire érvényesül az euroatlanti befolyás a déli szomszédban, ugyanis Putyin támogatottságának egyik fő eleme, az orosz nagyhatalmi státus visszaszerzése, aminek Ukrajna megkerülhetetlen része. Az sem érdektelen Moszkva számára, hogy az országon keresztülmenő gáz- és olajvezetékekkel mennyire tud hatást kifejteni Európára.

A volt jegybankelnök és kormányfő, Juscsenko ezzel szemben a nyugat emberének számít. A Guardian írása szerint Kijevben hemzsegnek a nyugati megfigyelők, és számos amerikai politikus, henry Kissinger, Richard Holbrooke (aki John Kerry elnökjelölt külügyminsztere lehet) és John McCain republikánus szenátor látogatott Kijevbe. Az érdeklődés nem véletlen, bár tavasszal már úgy tűnt, Ukrajna puhul a NATO kérdésében, nyáron Janukovcsi nyilvánvalóvá tette, szó sem lehet az euroatlanti katonai tömbhöz való csatlakozásról.

Október 31-én mindenesetre eldől, hogy hinni lehet-e az előrejelzéseknek egy felmérés szerint az emberek ijesztően magas, több mint 50 százaléka nem akar válaszolni a közvélemény-kutatóknak.