Valér
4 °C
8 °C

Lelőlettek egy amerikai helikoptert Irakban

2003.11.07. 16:35
Kapcsolódó cikkek (1)
Az észak-iraki Tikrítnél péntek délelőtt lezuhant egy amerikai helikopter, s legénységének mind a hat tagja életét vesztette - közölte a bagdadi amerikai parancsnokság.
A városnál állomásozó amerikai katonák szerint a Black Hawk típusú gép valószínűleg azért veszett oda, mert rakétagránáttal lelőtték.

Amerikai források az AP hírügynökségnek elmondták, hogy a környéken, a Tigris folyónál éppen tűzpárbaj folyt a földön. Közvetlenül a helikopter lezuhanása előtt két dörrenés hallatszott, majd füstcsíkok szálltak fel a szerencsétlenség helyszínéről, amely a Tigris partján, egy kilométerre a tikríti amerikai erők parancsnokságától volt.

A Black Hawk, amely egy másik helikopterrel együtt volt úton, tizenegy felfegyverzett katona célponthoz juttatására alkalmas, de használják ezt a típust sebesültek szállítására is.

Tikrít, amely Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök szülővárosa, az amerikai egységekkel szembeni ellenállás egyik "fellegvára".

A nagyszabású iraki hadműveletek hivatalos befejezése: május elseje óta már három amerikai helikopter zuhant le ellenséges tűz következtében az arab országban.

Legutóbb a múlt hét végén lőttek le egy Chinook típusú helikoptert, az annak fedélzetén tartózkodó mind a 16 amerikai katona szörnyethalt.