Auguszta
-4 °C
2 °C

Több tucat sérült tüntető Grúziában

2003.11.19. 22:19
Több tucat tüntető sérült meg szerdán Grúziában, miután ellenzéki felvonulók egy vidéki városban összetűztek Eduard Sevardnadze elnök kormányának híveivel.
Mintegy kétszáz ellenzéki a grúz fővárostól, Tbiliszitől 50 kilométerre délre fekvő Bolniszi városában vonult az utcára. A tüntetők Sevardnadze lemondását követelték, majd összecsaptak a kormányzat híveiből összesereglett mintegy száz ellentüntetővel - mondták el szemtanúk a Mze grúz független tévécsatornának.

A kézitusában több tucat ember megsebesült. A legsúlyosabb sérültet egy tbiliszi kórházba szállították. Televíziós felvételek fejsérüléseket és zúzódásokat szenvedett embereket mutattak be.

Tüntetők ezrei indulnak a fővárosba

A szovjet utódállamban mindennaposak az ellenzéki megmozdulások a november 2-án tartott tartott parlamenti választások óta. Az ellenzék szabálytalannak tartja a voksolást és annak megismétlését követeli.

Mihail Szaakasvili, a grúz ellenzék legtekintélyesebb vezetője szerdán közölte, hogy csütörtöktől tüntetők ezrei vonulnak majd gyalog a fővárosba. Sevardnadze viszont óva intette a lakosságot a tüntetéseken való részvételtől, attól tartva, hogy az ellentétek esetleg polgárháború kirobbanásához vezethetnek.