Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Thürmer Gyula Észak-Koreában néz üzlet után

2003.11.19. 20:11
Az észak-koreai piac bővülő lehetőségeinek feltérképezése a célja Thürmer Gyulának, a Munkáspárt elnökének, aki üzletemberekkel együtt tesz eleget a koreai meghívásnak. Thürmer az úttörő szerepét is magára vállalta, mivel szerinte nem valószínű, hogy a magyar kormány hivatalosan odalátogathatna.
Az észak-koreai piacot akarja feltérképezni a Munkáspárt, ezért utazik küldöttsége üzletemberek kíséretében a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba - mondta el Thürmer Gyula pártelnök az MTI-nek szerdán.

Bűvülő észak-koreai piac

A politikus tájékoztatása szerint az általa vezetett delegáció jövő kedden utazik a Koreai Munkapárt meghívására a kelet-ázsiai országba.

Felvonulás a KNDK megalakulásának 55. évfordulójának tiszteletére; van erejük és idejük

"Célunk az észak-koreai piac bővülő lehetőségeinek feltérképezése a magyar vállalkozók számára" - mondta.

Hozzátette: "Magyarország kormánya is nyit Kelet felé, de mivel nem valószínű, hogy hivatalos látogatást tennének a KNDK-ban, ezért a Munkáspárt magára vállalta az úttörő szerepet".

Thürmer az első

Mint arról korábban az Index beszámolt Thürmer Gyula, aki egyébként Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete ott volt azon a tanácskon, amelyet az egy éve alapított Magyar-KNDK Baráti Társaság tartott. A Társaság vállakozók tömörülése, akik az észak-koreai piaca akarnak menni.

Magyar pártvezetőként először éppen a Munkáspárt elnöke látogatott tavaly az országba, még Kádár János sem járt Phenjanba soha.

Magyarországnak egyébként évek óta nincs se politikai, se gazdasági kapcsolata Észak-Koreával. Phenjanban állítólag akkor orroltak meg Magyarországra, amikor Budapest - a volt szocialista blokk országai közül elsőként - megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a KNDK-val