Mátyás
-6 °C
1 °C

A CIA szerint Észak-Koreának atomfegyvere van

2003.11.08. 11:25
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értékelése szerint Észak-Korea eddig egy vagy két atombombát állíthatott elő, és Penjan vélhetően annak ellenére is bízik e fegyverek működőképességében, hogy azt kísérleti atomrobbantással ellenőrizte volna.
Ez abból az írásos válaszból derült ki, amelyet a CIA korábban adott az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának kérdéseire, a Reuters hírügynökség pedig pénteken ismertetett az Amerikai Tudósok Föderációjának (FAS) internetes honlapján közzétett nyilatkozat alapján.

A hírügynökség szerint egyes tudósok pénteken elismerték: korábban arra számítottak, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajt majd végre, ahogyan tette ezt India és Pakisztán is 1998-ban, tudtára adva a világnak, hogy beléptek az atomhatalmak sorába. A CIA értékelése szerint Észak-Korea ezt azonban nem tartja feltétlenül szükségesnek.

A kísérleti atomrobbantás végrehajtása ugyan megerősítené, hogy Phenjan rendelkezik atomfegyverrel, de nem változtat azon, hogy az észak-koreai vezetés már most is hisz e fegyvereinek hadrafoghatóságában. Phenjan a jelek szerint egyelőre bizonytalanságban akarja tartani a külvilágot atomütőerejét illetően, ami taktikai előnyhöz juttatja. A kísérleti robbantás viszont Phenjan nemzetközi elítélése miatt a visszájára is fordulhat és még erősebb elszigeteltségbe taszíthatná a kommunista országot - fejtegette a CIA a szenátusi bizottság kérdéseire adott válaszában.

Az észak-koreai atomprogram körül egy éve vita robbant ki Phenjan és Washington között, miután amerikai vezetők közölték: Phenjan beismerte, hogy atomfegyver előállítását célzó programon dolgozik. Észak-Korea ezt követően pedig felmondta az atomsorompó-szerződést.