Ágnes
-1 °C
2 °C

Az EU megállapodott a CIA börtöngépeiről?

2005.12.11. 21:47
Megdőlni látszik az EU-s tagállamok, így a magyar kormány állásfoglalása, miszerint nem tudtak az amerikai hírszerzés rabszállításairól. Egy dokumentum szerint a 2003-as megállapodás rendelkezett a logisztikai segítségnyújtásról is.

Vasárnapi brit lapértesülés szerint az Európai Unió két éve titokban engedélyezte, hogy az Egyesült Államok "bűnözőket" szállítson európai "tranzitlétesítmények" érintésével.

A konzervatív Sunday Telegraph szerint a megállapodás 2003 januárjában, a görög EU-elnöki időszakban született, az Egyesült Államok és az EU igazságügyi és belügyminisztereinek bizalmas athéni értekezletén, amelyen a terror elleni háború volt a téma.

A lap által látott eredeti jegyzőkönyvek szerint az EU beleegyezett, hogy az Egyesült Államok használhasson uniós "létesítményeket" - feltehetően repülőtereket. A dokumentumot a Statewatch civil szabadságjogi szervezet szerezte meg.

Tranzitlétesítmények használata

A feljegyzésekből később ugyan törölték a megállapodásra vonatkozó összes utalást, de uniós illetékesek megerősítették, hogy a teljes változatot mindegyik tagállam megkapta, áll a Sunday Telegraph cikkében.

A brit lap által ismertetett szövegrészben az áll, hogy a "két fél megállapodott abban, mely területeken javítható az együttműködés ... (egyebek mellett) a határrendészeti szolgálatok közötti adatcserében, (és) az európai tranzitlétesítmények szélesebb körű használatában, elősegítendő a bűnözők/nem befogadható külföldiek visszatérését".

A Sunday Telegraph szerint ennek a dokumentumnak a nyilvánosságra kerülése ellentmond az EU visszatérő cáfolatainak, amelyekben az unió tagadja, hogy tudomása lett volna az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorgyanúsítottakat szállító repülőgépeiről.

A brit ellenzéknek bizonyítékuk is van

Charles Kennedy, az ellenzéki brit Liberális Demokrata Párt vezére a héten a londoni alsóházban, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok félórájában azt mondta: bizonyítékok szólnak arról, hogy 18 brit repülőtéren csaknem 400 ilyen járat fordult meg.

Tony Blair miniszterelnök - Kennedy azon kérdésére, hogy mikor szerzett tudomást erről az amerikai gyakorlatról, és mikor hagyta ezt jóvá - csak annyit mondott: nem tudja, hogy a repülőterek ügyében a liberális demokrata vezető "mire is utalt".

A The Independent, a legnagyobb brit liberális napilap néhány napon belül kétszer is közölt egy térképet, amely mindkét esetben a CIA-járatok által érintett országok között jelöli meg Magyarországot is. A térképhez fűzött szöveges magyarázatban az áll, hogy "jelentések szerint" októberben a budapesti repülőtéren is leszállt egy CIA-repülőgép, amely "Afganisztánból szállított gyanúsítottakat".