Gusztáv
-4 °C
1 °C

Európai tiltakozási hullám a CIA ellen

2005.12.06. 18:32
Az Amnesty International nyolcszáz titkos CIA-repülőjáratról tud, amelyen foglyokat szállítottak. Európai vezetők személyesen tiltakoznak az amerikaiaknál.

Csaknem nyolcszáz titkos európai CIA-repülőjáratról tud az Amnesty International, amely szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség hat repülőgépet használt ilyen fogolyszállítási célokra.

Nagy forgalom Írországban

Az AI összesítése tartalmazza az északnyugat-írországi Shannon repülőterén való leszállásokat is, az emberi jogvédő szervezet félszázról tesz említést. Az ír kormány hétfői bejelentése szerint a CIA 38 alkalommal vette igénybe az elmúlt években Shannon repülőterét. Az AI szerint adatai ellentmondanak annak, hogy az elmúlt héten Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter arról biztosította ír kollégáját, Dermot Ahernt: a shannoni légikikötőt nem használták "visszás célokra", sem pedig terrorgyanús személyek tranzitjára.

Románia Amerika legnagyobb barátja
Romániai amerikai támaszpontok létrehozásáról írt alá megállapodást román partnerével kedden Bukarestben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Rice Romániát az Egyesült Államok egyik legjobb szövetségesének nevezte, és az amerikai-román katonai megállapodást történelminek minősítette. Románia nemcsak katonai téren, hanem a titkosszolgálatok révén is együttműködik az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni harcban, de senki nem állíthat felelőtlenül olyasmit, hogy Románia titkos börtönöket működtetne területén - jelentette ki Traian Basescu román államelnök az amerikai külügyminiszterrel együtt tartott bukaresti sajtóértekezletén. Basescu a Cotroceni palotában fogadta az amerikai külügyminisztert, akivel először négyszemközti megbeszélést folytatott, majd a tanácskozás a delegációk bevonásával folytatódott. Az ezt követő sajtóértekezleten a magas rangú vendég nemcsak Amerika barátjának, hanem testvérének is nevezte Romániát.
Az AI visszautasította az európai körutat kezdett Rice azon állításait is, hogy a nemzetközi jog megengedi őrizetesek országok közötti szállítását mindenféle jogi eljárás nélkül is. Az őrizetesek átszállítása olyan országokba, ahol kínzásoknak és más jogsértő eljárásoknak vannak kitéve, közvetlen és leplezetlen megsértése a nemzetközi jognak - szögezi le az emberjogi szervezet dokumentuma.

Tévedésből verték

A CIA-t kedden korábbi ígéretének megfelelően beperelte az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) egy német állampolgár képviseletében az illető elrablása, illegális fogva tartása és megkínzása miatt. A férfit öt hónapig tartották fogva, és rendszeresen verték.

Angela Merkel német kancellár és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerint a jogot a terrorizmus elleni harcban is tiszteletben kell tartani. Rice berlini tárgyalásain közvetve beismerte, hogy a német állampolgárságú Haled al-Maszrit tévedésből tartották fogva, és hogy "hibát" követtek el, de készek helyrehozni. Rice ismételten cáfolta, hogy az amerikaiak kínoznák a terrorizmussal gyanúsított személyeket.

Osztrák protestálás

Az osztrák kancellár kedden bejelentette, hogy csütörtöki amerikai útján felveti az amerikai elnöknek a CIA-gépek európai repülésének az ügyét. Wolfgang Schüssel kancellár keddi bécsi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy semmi szépítendő vagy elhallgatandó nincs ebben.

A CIA csak a múlt hónapban, novemberben zárta be titkos európai börtöneit az ABC televízió szerint. Az ügynökség ma is aktív és korábbi tagjaira hivatkozva az amerikai televízió arról számolt be: a CIA azután szánta el magát erre a lépésre, hogy a sajtóban napvilágot láttak a titkos terrorista börtönök létezésével kapcsolatos értesülések. CIA-köröket idézve az ABC arról tudósított, hogy ezek után tizenegy hírhedt al-Kaida terroristát Kelet-Európából "egy, valahol Afrikában lévő CIA-létesítménybe" szállítottak át.