Gerzson
-3 °C
2 °C

CIA-börtönök: ki köpött?

2005.11.09. 10:54
Az amerikai kormány eddig nem cáfolta, hogy Kelet-Európában tartanának fogva a terrorizmus elleni háborúban elfogott gyanúsítottakat, de a CIA kérésére már a hír kiszivárogtatóit keresik. A kongresszus vezetése szerint republikánus párti volt az informátor.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) felkérte az igazságügyi minisztériumot, vizsgálja ki a terrorizmussal gyanúsított külföldi foglyokat őrző kelet-európai titkos börtönök létezésének kiszivárogtatását, mivel feltehetően bizalmasnak minősülő információt adtak ki törvénysértő módon a sajtónak.

Nem cáfolták

A CNN hírtelevízió jelentése szerint egyelőre nem tudni, hogy a minisztérium indít-e hivatalos vizsgálatot az ügyben.

A The Washington Post a múlt héten arról számolt be, hogy a CIA több titkos börtönt működtet Kelet-Európában, ahol a terrorizmus elleni háborúban elfogott és a világ elől eldugott külföldieket őrzik és hallgatják ki. Az amerikai kormány hivatalosan nem cáfolta ezeknek a börtönöknek a létezését. Lengyelországba vezetnek a szálak>>>

Republikánusra gyanakodnak

A republikánus párti kongresszusi vezetés arra gyanakszik, hogy az információt saját pártjuk egyik szenátora adta ki a The Washington Postnak. A lapban közölt információk egy részéről Trent Lott szenátor szerint ugyanis szó esett azon a találkozón, amelyet nem sokkal a cikk megjelenése előtt tartottak republikánus párti szenátorok Dick Cheney alelnökkel.

Demokrata párti politikusok úgy nyilatkoztak, hogy a kongresszusnak sokkal szélesebb vizsgálatot kellene indítania, és nem csak a kiszivárogtatásról, hanem a titkos börtönökről, a foglyok kínzásának, a velük való visszaéléseknek a botrányáról, valamint arról is, hogy George Bush elnök kormánya manipulálta-e az iraki háború előtt a bagdadi rezsim feltételezett tömegpusztító fegyvereivel kapcsolatos hírszerzési információkat.