Ágnes
-1 °C
2 °C

Támadva védi a CIA-t Rice

2005.12.04. 08:38
Le akarja verni az európai országok a CIA titkos börtöneit érintő kíváncsiságát Condoleezza Rice. Az amerikai külügyminiszter szerint az európai kormányoknak tudniuk kellett az amerikai titkosszolgálat akcióiról.

A CIA megvédésére készül jövő heti európai körútján Condoleezza Eice. A Washington Post szombati számának értesülése szerint az amerikai külügyminiszter offenzív magatartással igyekszik majd elhárítani az európai tájékozódási kísérleteket a CIA titkos börtöneiről.

A szóban forgó offenzíva középpontjában az az üzenet áll, hogy az európai országoknak tartózkodniuk kellene a bírálatoktól. Rice ugyanis arra kíván utalni, hogy a CIA műveletei "jelentős európai kormányok, illetve titkosszolgálatok teljes tudomásával" történtek.

Minderre olyan formában kerülhet sor, hogy a külügyminiszter azt is jelezni kívánja: az Egyesült Államok tiszteletben tartja szövetségeseinek szuverenitását. A tekintélyes újság szerint ez a formula egyben lehetőséget nyújt arra, hogy Condoleezza Rice elkerülje a titkos börtönök létezésének közvetlen megerősítését.

A Post értesülése szerint minderről a külügyminiszter még indulása előtt levélben kívánja tájékoztatni az érintett európai kormányokat. A levélben - s később a helyszíneken is - Condoleezza Rice ugyanakkor hangsúlyozni kívánja: a titkosszolgálati információk elengedhetetlenek a jövőbeni terrortámadások megakadályozása érdekében.

Az újság nem utalt arra, hogy mely európai országok szerepelnek a címzettek között. Ismert azonban, hogy az amerikai külügyminiszter körútját hétfő este Németországban kezdi, s Románia, Ukrajna és Belgium szerepelnek a további állomások között.