Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A német kormány több mint 400 CIA-útról tud

2005.12.03. 16:31
A német kormánynak több mint 400 konspiratív útról van tudomása, amelyeket az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Németország érintésével bonyolított le.

A listán a CIA gépeinek, vagy fedőcégek gépeinek a mozgásait, németországi le- és felszállásait összegezték - jelenti legújabb számában a Der Spiegel hamburgi hírmagazin.

Kínos lehet Rice-nak

Az összeállítást a német parlamentben helyet foglaló baloldali szövetség indítványára a repülésbiztosítási hatóság készítette el. A baloldali szövetség egyik vádja az volt a Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata-zöld kormánnyal szemben, hogy Németország nem küldött ugyan katonákat az iraki háborúba, valamiképp mégis részt vett abban, például úgy, hogy a szövetségesek használhatták a német légteret.

A Spiegel-beszámoló szerint a CIA két, magáncégek nevén szereplő gépe egyedül 2002-ben és 2003-ban 137, illetve 146 alkalommal használta a német légteret, vagy landolt németországi repülőtereken. A listán a frankfurti és a ramsteini katonai repülőtéren kívül berlini légi kikötő is szerepel. A hír közvetlenül Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter németországi útja előtt látott napvilágot.

Az Egyesült Államok november eleje óta szembesül olyan, lapokban felbukkanó vádakkal, hogy a New York-i és washingtoni középületek ellen elkövetett terrorista merényletek után esetleg terroristagyanús, később kínzásoknak kitett személyeket is szállító CIA-járatok vettek igénybe európai repülőtereket és légtereket.

Budapesten is?

Egy pénteken közzétett brit lapértesülés szerint nemrég Budapesten is leszállt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik terrorgyanúsítottakat szállító repülőgépe. A The Independentnek egy New York-i székhelyű jogvédő szervezet igazgatója azt mondta: a CIA által hírek szerint fenntartott kelet-európai börtönök ügyét titok fedi, senki nem tudja, mi történik "a CIA titkos gulágjában".

A cikket illusztráló Európa-térképen az újság Magyarországot is bejelölte az érintett államok között. A térképhez fűzött szöveges magyarázat azt írja, hogy "jelentések szerint" októberben a budapesti repülőtéren is leszállt egy CIA-repülőgép, amely "Afganisztánból szállított gyanúsítottakat".