Gusztáv
-4 °C
1 °C

Mi történt Mianmarban?

2004.12.29. 12:38
A mianmari katonai diktatúra hivatalos jelentése szerint 36-an vesztették életüket a vasárnapi szökőár következtében a Thaifölddel szomszédos országban. Az ENSZ szerint a valós szám ennél jóval magasabb.

Feltételezhető, hogy Mianmar (korábbi nevén Burma) hivatalos vezetése eltitkolja a vasárnapi szökőár mianmari halálos áldozatainak számát, legalábbis több független hírforrás kétségbe vonja, hogy csak 36-an lelték volna halálukat a katasztrófában.

A jelenlegi hivatalosnak tekinthető számadatot sem a mianmari katonai diktatúra, hanem az ENSZ adta ki. A nemzetközi szervezet szerint legalább 90-en életüket vesztették a cunami miatt.

A mianmari kormány jelentése szerint 17 partvidéki halászfalut sodort el az ár, aminek következtében 36-an vesztették életüket.

Túl közel a katasztrófa sújtotta térséghez

A kérdéssel foglalkozó Worldchanging nevű blog szerint két dolog lehetséges. Az első, hogy Mianmar furcsa mód megúszta a katasztrófát, ami a szökőár által leginkább sújtott Thaiföld indiai-óceáni partvidékén lévőknek nem sikerült.

Mianmar partjai a thai tengerparttól északra terülnek el, a szumátrai földrengés epicentrumától másfélezer kilométerre. Thaiföldön 1600 halálos áldozatot szedett az ár, jelenleg több mint 4000 embert tartanak nyilván eltűntként.

Mianmarhoz tartozik ráadásul az az 1990-ben még 1000 főnek otthont adó Coco-szigetcsoport is, aminek közvetlen közelében terül el az Indiához tartozó Andaman szigetcsoport, ahonnan több mint 7500 áldozatról számoltak be.

Eltitkolják a valós adatot?

A másik, és az adatok alapján valószínűbb lehetőség az, hogy a mianmar vezetés egyszerűen eltitkolja, vagy fel sem tudta mérni az áldozatok számát. Az ország vezetése ráadásul visszautasította az UNICEF nemzetközi szervezet által felajánlott segélyszállítmányt is.

Az UNICEF illetékese az AFP francia hírügynökségnek elmondta, biztosak abban, hogy a valódi számadatok sokkal nagyobbak a hivatalosan bejelentettnél.

Mianmar 1937-ben vált függetlenné, az első szabad választásokat 1990-ben rendezték az országban, ahol ugyan győzedelmeskedett az ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű párt, ám a Than Swe vezette katonai junta nem adta át a hatalmat. A Nobel-békedíjas ellenzéki vezér Aung San Suu Kyi jelenleg is házi őrizetben van.

Az országból nehezen szivárognak ki információk kényes ügyeket illetően, legutóbb a kormányfő váratlan lecserélése miatt indultak találgatások.