Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Az osztrákok 16 évesen kapnak választójogot

2007.06.05. 17:57
Az osztrák parlament elfogadta a választójogi reformot, ami a januárban hivatalba lépett nagykoalíciós kormány első, parlament által is jóváhagyott reformintézkedése. Az új törvény értelmében 16 éves kortól jár a választójog, a törvényhozási ciklus 4-ről 5 évre nő, valamint postai úton elküldött levélben is lehet szavazni. A jobboldali Osztrák Szabadságpárt egyedüliként ellenezte a módosításokat.

Elfogadta az osztrák parlament kedden a választójogi reformot, amelynek értelmében 2010-től a jelenlegi négyről öt évre emelik a törvényhozási időszakot, bevezetik a postai levélben szavazás intézményét, és 16 évre szállítják le a választói korhatárt.

A korhatár leszállítása vonatkozik az ausztriai parlamenti és elnökválasztásra, az európai parlamenti választásra és a népszavazásokra is. Ausztria ezzel a világon elsőként teszi lehetővé a 16. életévüket betöltött állampolgárok számára a teljes jogú választási részvételt. Az aktív választói korhatár csökkentése mellett a demokrácia kiterjesztése és a fiatalítás jegyében a választhatósági alsó korhatárt is csökkentették egy évvel, 19-ről 18 évre. A döntés azonban nem vonatkozik a szövetségi elnökválasztásra.

Postán is szavazhatnak

A jövőben postai úton elküldött levélben is szavazhatnak az osztrák állampolgárok, függetlenül attól, hogy Ausztriában vagy külföldön tartózkodnak-e. Az első szavazás, amelyen ezt kipróbálják, a 2009-es európai parlamenti választás lehet. Ennek csak az mondhat ellent, hogy a módosítás várhatóan tartományi szinten is érvényes lesz, így a főpróba a 2008 tavaszán esedékes alsó-ausztriai tartományi parlamenti választás lehet.

Az osztrák képviselőház, a Nationalrat pártjai - a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kivételével - egyhangúlag szavazták meg a javaslatot, amely az idén januárban hivatalba lépett nagykoalíciós kormány első nagy, parlament által jóváhagyott reformintézkedése.

A levegőben lógnak az ígéretek

A kis ellenzéki pártok - Osztrák Szabadságpárt, Zöldek, Szövetség Ausztria Jövőjéért - eredetileg úgy tervezték, hogy csak akkor járulnak hozzá a választójogi reformhoz, ha biztosítékokat kapnak a parlamenti ellenzék jogainak kiterjesztésére. Szóba került a parlamenti vizsgálóbizottságok összehívásának könnyítése, a népszavazások értékének, a közvetlen demokráciának az erősítése.

Ezek ugyan eddig csak ígéretek maradtak, végül mégis csak az FPÖ tartott ki a választójogi reform elutasítása mellett. A jobboldali párt attól tart, hogy a parlamenti többség visszaél a kiterjesztett törvényhozási időszakkal, és saját parlamenti helyét akarja bebetonozni a reformmal. Az FPÖ bírálja továbbá a levélben szavazás intézményét is, ami szerinte csorbítja az alkotmányosan garantált titkos választójogot.