Erzsébet
1 °C
4 °C

Békülne Merkellel a bajor CSU menekültügyben

2018.07.02. 12:20 Módosítva: 2018-07-02 19:44:58

Hétfőn délután ötkor ül le tárgyalni Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és Anglea Merkel kancellár. Seehofer vasárnap este azt jelentette be: elégedetlen az uniós csúcson elfogadott menekültügyi megoldásokkal, ezért felajánlotta lemondását a belügyminiszteri és a pártelnöki posztról. Annyi lehetőséget azonban nyitva hagyott, hogy még tesz egy kísérletet Angela Merkellel a véleménykülönbségek rendezésére.

A CSU a konzervatív CDU testvérpártjaként vállal szerepet Merkel szociáldemokratákkal alkotott nagykoalíciós kormányában. A véleménykülönbség alapja, hogy a bajor CSU menekültügyben már nem hisz a közös uniós megoldásban. Horst Seehofer ezért kidolgozott egy tervet arra, hogyan tudná Németország saját hatáskörben védeni határait és szigorítani a menekültek befogadásával és kitoloncolásával kapcsolatos eljárásokat. Seehofer belügyminiszterként arra akar utasítást adni, hogy a német határról fordítsák vissza azokat a menedékkérőket, akiket egy másik uniós országban (Olaszországban, Görögországban vagy Spanyolországban) regisztráltak.

Merkel és a CDU ezzel szemben továbbra is a közös uniós megoldásban hisz, a német konzervatívok szerint az ilyen egyedi megoldások felborítanák a kényes egyensúlyt Európában, és konkrétan kiszúrnának az osztrákokkal. A CSU kritikáit is figyelembe véve Merkel az elmúlt hetekben több kormányközi megállapodást készített elő Görögországgal és Spanyolországgal arról, hogy visszafogadják azokat a menedékkérőket, akiket feltartóztatnak a német határon.

A CDU-ban úgy gondolják, hogy csak Seehofer megoldására nem lehet felépíteni a német menekültpolitikát. Ugyan Angela Merkel korábban azt mondta: Seehofer 63 pontos javaslatából 62 és féllel egyetért, a német nagykoalíció másik pártjának, a szociáldemokraták ennél sokkal több problémája van a bajorok keményvonalas javaslataival.

A hétvége után mindenki békülékenyebb hangot ütött meg hétfőn. Markus Söder a bajor tartomány miniszterelnöke hétfőn azt mondta: a CSU nem akarja felszámolni a CDU-val közös frakciót a szövetségi parlamentben , és a CDU/CSU pártszövetségnek a Német Szociáldemokrata Párttal közös kormányát sem. A CSU "készen áll a kompromisszumokra, a politikában ennek mindig így kell lennie" - mondta Söder.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?