Tömegmészárlásra készültek az iszlám nevében

2009.02.17. 16:48
Azért nem lehet csak minimális folyadékot és képlékeny anyagot a repülők fedélzetére felvinni, mert 2006-ban a brit rendőrség elkapott nyolc muszlimot, akik folyékony robbanóanyaggal akartak repülőgépeket felrobbantani az Atlanti-óceán felett. Most zajló tárgyalásukon az ügyész arról beszélt, hogy a nyolc vádlott példátlan mészárlásra készült.

Nyolc brit állampolgárságú muszlim vádlott arra készült, hogy folyékony robbanóanyaggal példátlan számú áldozattal végző repülőgép-robbantásokat hajtson végre, jelentette ki egy tárgyaláson egy brit ügyész. Peter Wright szerint a vádlottak olyan repülőgépeket akartak megsemmisíteni, amelyek az Atlanti-óceán fölött, amelyek Nagy-Britanniából az amerikai kontinens felé tartottak. A folyékony robbanóanyagot kézipoggyászaikba rejtve, üdítőitalos és szájvizes palackokba töltve csempészték volna a gépek utasterébe.

A terrorcselekményre készülőket azonban 2006 augusztusában elfogták. Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a máig is érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni. A vádlottak tagadják, hogy emberek életére törtek volna. Egy korábbi vallomásuk szerint céljuk a brit külpolitika elleni tiltakozás volt, és ezt olyan figyelemfelhívó "dokumentumfilmmel" akarták elérni, amely "kisebb robbantást" ábrázolt volna a brit parlament környékén.

Az ügyész véleménye szerint azonban a vádlottak olyan mértékű merényletsorozat elkövetésére készültek, amely mélyen megrázta volna a világot, és minél több ember életét akarták kioltani az iszlám nevében. Szándékuk az volt, hogy kinyilvánítsák: gyilkos szándékaik az egész világra kiterjedő veszélyt jelentenek. Wright ügyész szerint a merényletkísérleteket Nagy-Britanniában készítették elő, de az akciókat Pakisztánból irányították. A bírósági tárgyalás még körülbelül 10 hónapig tart. Egy bírósági végzés bizonyos korlátozásokat szab arra vonatkozólag, hogy milyen jellegű részleteket lehet a nyilvánosság elé tárni az ügyről.