Másfél év, és Irak felszabadul

2009.02.27. 08:30 Módosítva: 2009.02.27. 08:34
Tizenkilenc hónapot adna Barack Obama az Irakban állomásozó harci alakulatok kivonására.

Az amerikai elnök 2010. augusztusáig ki akarja vonni a harcoló amerikai csapatokat Irakból, pár hónappal eltérően a másfél évről szóló választási igéreténtől. Ezt pénteken közölte az amerikai média, név nélkül nyilatkozó kongresszusi forrásokra hivatkozva.

A CNN értesülései szerint Barack Obama a Kongresszus vezetőivel közölte elhatározását csütörtökön este. Az elnök azt is mondta nekik, hogy 35 ezer és 50 ezer fő közötti úgynevezett kisegítő erőket hagyna Irakban, ahol jelenleg nagyjából 142 ezer amerikai katona tartózkodik.

Az iraki kormánnnyal még az előző elnök, George Bush idején, tavaly kötött amerikai-iraki megállapodás értelmében 2011. vége lenne a csapatkivonási határidő. Obama várhatóan pénteken, az egyik észak-karolinai katonai bázison jelenti be hivatalosan iraki terveit.

Obama az elnökválasztási kampányban azt ígérte, hogy 16 hónapon belül megtörténik a csapatkivonás, ehhez képest a mostani terv három hónappal hosszabb kivonulási periódussal számol. A CNN szerint sokakban csalódást kelthet, hogy az elnök nem ragaszkodik az utolsó betűig a kampányígéretekhez, azonban azzal, hogy több időt hagy a tábornokoknak a kivonulás előkészítésére, Obama megnyerheti a törvényhozásban mindkét párt támogatását.

Ennél jelentősebb vitát válthat ki a terv szerint Irakban maradó nem harcoló egységek száma. Katonai vezetők szerint szükség van a térségben az amerikai érdekeket kiszolgáló csapatokra, vezető demokrata politikusok azonban tartanak attól, hogy ha ilyen nagy számban maradnak amerikai erők irakban, abból gondok lehetnek.